Проверки в СДВР заради сигналите за полицейско насилие над протестиращи

10:46, 13 юли 20 25 2558 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

МВР проверява информациите за използването на физическа сила от страна на полицейски служители над протестиращи в София, това стана ясно по време на извънреден брифинг на СДВР.

До проверките се стигна, след като в социалните мрежи се появиха поредица от видеоклипове, на които се вижда как служители на реда проявяват агресия спрямо участници в антиправителствените протести.

"С моя заповед са назначени проверки, които имат за цел да установят обективната истина на събитията и на участващите в тях лица. Проверките ще приключат в едномесечен срок, като при констатиране на нарушения на служителите ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност. В една от сутрешните медии чухме една от гледните точки на майката на един от задържаните. Нейният син не е лице от клипа под колоните на Министерския съвет. Синът ѝ е случай от 10 юли на Орлов мост", каза шефът на СДВР Георги Хаджиев.

"Няма как към настоящия момент да ви кажа дали и кога е бит. Ще стане ясно дали има упражнено полицейско насилие или не. Обиждал ги е, не бих могъл да коментирам думите и изразите, с които е нагрубявал полицаите. Многократно е бил предупреждаван да престане и тези му думи са документирани. Не мога да кажа дали прокуратурата ще иска постоянен арест. Име голям обем от информация, която се анализира", посочи Хаджиев.

По думите му според анализа на данните, и вчера, а и онзи ден на протестите е имало провокатори.

"Когато замеряш полицаите, те не замеряш политик, а полицаите. Полицията е деполитизирана, нас ни вълнува да опазим обществения ред, демокрацията и държавността. Тези полицаи седят на всички протести, независими от това кой управлява. Когато започнат да падат полицаи и да бъдат ранени, ние сме длъжни да вземем мерки, за да запазим живота и здравето им. Те също имат родители, жени и деца", нзаяви зам.-директорът на СДВР Антон Златанов. Той призова протестиращите да не нападат полицаите, кито са на плоада именно за да ги пазят.

Тази сутрин в ефира на bTV  майката на 29-годишния Димитър Педев, който е един от битите от полицаи в края на протеста в късните часове на 10 юли, коментира, че е шокирана от кадрите.

"Опитах се да погледам клиповете, не издържах. Моят син дори не помни, че е бил на протеста. Но другото момче си спомня много добре какво се е случвало под колоните. Това разказа тази сутрин

"Всички видяхме как те (полицаите) влачат невинни хора, пребиват ги, но това не е най-лошото. Знаете ли кое е най-лошото? Те са се гаврили с тези деца. Зад колоните, под Министерски съвет те са стъпвали върху тези деца с лица към земята. Правили са си селфи. Имало е едно момиче с потниче, чиято презрамка е била разместена, разголила гърдата му. Те са го снимали. Те са го галили по главата. Можете ли да си представите? Аз още не мога да го преглътна. И това са хора на реда! Аз съм в шок, тотален шок...Шест човека да скачат върху него, да го блъскат!", добави Юлия Педева.

Педева разказва, че в продължение на два дни се е опитвала да се свърже със сина си, но без успех. Случайно разбира от медиите, че освен пострадалото момче в „Пирогов“ е настанено още едно момче на 29 години и решава да провери. Така разбира, че именно синът ѝ е настанен в болницата - никой не се свързва с нея и да я уведоми за това. 

"Никой не ме потърси. Никой не се свърза с никой от близките му. Повдигнато е обвинение. Назначен е служебен адвокат. Днес в 9 ч се гледа това дело. Той няма никаква възможност дори да се защити. Съвсем случайно го откривам в "Пирогов". Нали разбирате шока, който съм изживяла?"

"Състоянието, в което го видях, е непоносимо за една майка. След сътресение на мозъка. Има огромен хематом на лявото си око. По ръцете, краката...Окован е в белезници на леглото. Пазят го двама полицаи като най-големия престъпник", казва майката.

"Синът ми няма никакви провинения. Работи в медия. Млад, интелигентен човек. Всеки пита: "Как е възможно? За Митко ли говорим? Това слънчево момче, което не е способно на никаква агресия?!", допълва Педева.

Ситуацията ескалира: Сблъсъци между протестиращи и полиция, има арестувани

Надява се случаят да получи реално и обективно решение. Заканва се, че ще търси правата си, каквото и да се случва, защото това е нарушаване на човешките права!".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама