Сблъсъци между полиция и протестиращи в шестия ден на протестите

23:50, 14 юли 20 25 4670 Шрифт:
Редактор:

Протестната вълна срещу властта и главния прокурор не стихва шести пореден ден. Недоволни излизат и днес по улиците и площадите в големите градове.

Полицията отново призова да не се поддават на провокации, съобщава bTV.  Заявката  е протестът отново да е многохиляден.

Шествие ще мине по софийските улици. Традиционният маршрут е от Триъгълника на властта към парламента.

Във връзка с постъпили данни за евентуално участие на провокатори от СДВР призовават гражданите да не позволяват да бъдат въвлечени в действия, които биха навредили на мирното изразяване на убежденията им и на демокрацията.

Минути преди 20 часа протестиращите тръгнаха на шествие из града и обиколиха сградите на институциите в центъра, като неуморно скандираха „оставка”, „Гешев е позор – оставка и затвор”, „всеки ден ще е така до победата”, надуваха свирки, водени от ударите на барабан.

От бул. „Дондуков” по ул. „Г.С. Раковски” протестното шествие мина покрай храм-паметника Свети Александър Невски, където кордон полиция и жандармерия отклони хората, за да не могат да стигнат до сградата на парламента. От там множеството заобиколи по ул. „Оборище” и блокира движението по бул. „Васил Левски” в района на Софийския университет, където спря и скандира „мутри вън” в продължение на няколко минути. Със завой по бул. „Цар Освободител” протестът се насочи към Народното събрание, където две линии полиция – първата с жълти жилетки „Антиконфликт”, а втората на екипирани представители на реда с каски и щитове.

Снимка: БГНЕС

Освен в столицата хората изразяват недоволството си и по улиците на Бургас, Благоевград, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Велико Търново, Варна, Шумен, Добрич, Силистра, Русе, Габрово, Монтана, Плевен, Видин и Ямбол. Българската общонст в в Берлин, Лондон и Виена също протестира, съобщава БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Снимка: Топновини

Снимка: Топновини

Снимка: Топновини

Снимка: Топновини

Снимка: Топновини

 

Протестиращите чупиха бутилки в сградата на Партийния дом, напрежението ескалира, а недоволните граждани изявиха желание да нахлуят, но полицията направи жива верига пред сградата и ограничи прекия достъп до нея. По полицията бяха хвърляни кутии с червена боя и бомби, двама служители на реда без специално облекло са пострадали, единият от тях е закаран в "Исул", има и пострадали цивилни.

 

А трансперантът опънат на сградата на Народното събрание, уточняваше, че се продава.

По думите на зам.-директорът на СДВР Антпн Златанов протестът е опорочен от провокатори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама