Отпада 14-дневната карантина за пристигащите от Великобритания

18:34, 15 юли 20 25 2671 Шрифт:
Редактор:

От 16 юли в България без 14-дневна карантина и без PCR тест могат да влизат всички лица, които пристигат от с Исландия, Кралство Норвегия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн, Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан, Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Източна република Уругвай и Украйна.

PCR тест не се изисква за лица, пристигащи у нас от държави-членки на ЕС, изключение са Швеция и Португалия, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, както и страни по Шенгенското споразумение. Те не подлежат и на 14-дневна карантина, съобщават от МВнР.

Всички пристигащи от Швеция и Португалия, както и от всички трети страни извън изброените по-горе, при влизането си в България трябва да представят документ за отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода PCR. Гражданите, които не предоставят такъв документ, ще бъдат под 14-дневна карантина.

Гражданите на Северна Македония, Турция, Албания, Косово, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора могат да преминават транзитно през България с цел да се завърнат в държавата, чиито граждани са. Същото важи и за гражданите на трети страни, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в държава-членка на Европейския съюз, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, или в страна по Шенгенското споразумение и членовете на техните семейства.

В Гърция няма да има втора карантина, имало план Б

Директорите на регионалните здравни инспекции отменят поставянето под карантина на пристигналите в България в периода от 2.07.2020 до 15.07.2020 г. от Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Това нарежда министърът на здравеопазването Кирил Ананиев с издадената днес заповед РД-01-405/15.07.2020 г., във връзка с решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 31 юли т.г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама