Над 100 задържани след протест за оставката на Путин в Москва

15:56, 16 юли 20 / Свят 25 1962 Шрифт:
Редактор:

Стотици демонстранти протестираха в централна Москва в сряда вечер срещу конституционните реформи, които биха позволили на президента Владимир Путин да остане на власт още 16 години, а 103 от тях бяха арестувани след приключването на протестите, съобщава БГНЕС.

На референдум по-рано този месец руснаците гласуваха за конституционна реформа, която ще позволи на Путин да се кандидатира за още два мандата. Активисти на опозицията твърдят, че референдумът е бил нелегитимен и че е време Путин, който управлява Русия повече от две десетилетия като президент или премиер, да се оттегли. 

Около 500 протестиращи, много от които са носели маски заради коронавируса, са поискали оставката на Путин и са носели банери против реформите. Полицията е арестувала 103 протестиращи в хода на демонстрацията.

Снимка: EPA/БГНЕС

Масовите митинги са забранени в руската столица поради ограничителните мерки, насочени към предотвратяване на разпространението на коронавируса. Дори при нормални обстоятелства протестите в Москва изискват одобрението на властите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама