Обвиниха Русия в опити да открадне информация за ваксина срещу Covid-19

18:14, 16 юли 20 25 1825 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Кремъл отрече твърденията на Великобритания, че "руски актьори" са извършили набези за намеса в миналогодишните общи избори и че руските разузнавателни служби най-вероятно са хакнали изследвания за ваксина срещу коронавирус.

"Нямаме информация кой се е опитвал да хакне фармацевтични компании и изследователски центрове във Великобритания", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред агенция ТАСС. "Можем само да кажем това: Русия няма нищо общо с тези опити. Не приемаме тези обвинения, нито последните неоснователни обвинения за намеса в изборите през 2019 г.", заяви той, цитиран от АФП.

По-рано днес службите за сигурност на САЩ, Великобритания и Канада службите за сигурност на САЩ, Великобритания и Канада са сигнализирали за опити на руски хакери да проникнат в организации, участващи в разработването на ваксина срещу коронавируса. В публикуван днес доклад се описват подробности за дейността на руска хакерска група с наименованието APT29, която се представя още като „the Dukes” или „Cozy Bear”, съобщава БГНЕС.

Твърди се, че „Cozy Bear” е една от две хакерски групи, свързани с руското разузнаване, за които се смята, че са имали достъп до вътрешните системи на Националния комитет на демократите преди изборите в САЩ през 2016 г. За първи път тази група се споменава във връзка с кибератаки, свързани с пандемията от коронавирус.

През последните месец властите на САЩ, Великобритания и Канада издадоха няколко предупреждения за кибератаки, подкрепяни на държавно ниво. През май трите държави публикуваха предупреждение за продължаващи кибератаки срещу организации, участващи в разработки срещу коронавируса, включително здравни структури, фармацевтични компании, учени, медицински изследователски организации и местна власт.

APT29 използва различни инструменти и техники, включително фишинг и зловреден софтуер, известен като "WellMess" и "WellMail", твърди NCSC. Засегнати са болниците, изследователските лаборатории, доставчиците на здравни грижи и фармацевтичните компании, твърдят експерти.

Призовават се заинтересованите организации да се запознаят с публикуваните съвети, за да могат да защитят своите мрежи.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама