Поглед назад: Заветите на Апостола

07:30, 08 юли 19 / Поглед назад 25 3867 Шрифт:
Автор: eDesign

На 18 юли се навършват 183 години от рождението на Васил Иванов Кунчев - Левски.  Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО). Известен е и като Апостола на свободата, заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождаване на България от османско владичество.

Пътува по страната и създава частни революционни комитети, които да подготвят обща революция.  Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание.

Васил Иванов Кунчев е роден през  1837 г. в Карлово, в семейството на Иван Иванов и Гина  Караиванова. Родителите му имат пет деца – Христо, Васил, Петър, Яна и Марийка.

Елементи от писма и бележки, писани през годините от Апостола, са най-голямото ни завещание от него. Те остават в историята като заветите на Левски.

„Ако погледнем какво представляват заветите му, спокойно можем да ги оценим като нашата национална Библия“, посочва в интервю за Радио България председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ – Васил Василев.

Снимка: Уикипедия

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама