Акцент на деня: Отрязаха ТЕЦ-а на Доган от милионите за „студен резерв“

17:30, 17 юли 20 25 3340 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Управляващата коалиция със следващ ход, за да остане на власт. ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ще внесат законодателни промени, с които да променят механизма за енергийния резерв на страната. Така нареченият студен резерв са сумите, които държавата плаща, за да може при аварийна ситуация, енергийната система да бъде подсигурена. Намеренията са парите да бъдат намалени около 10 пъти.

Така управляващите се опитват да разсеят съмненията за обвързаност с ДПС. След като премиерът Бойко Борисов поиска оставките на министрите Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов заради твърденията, че са назначения на Движението, идват промените за "студения резерв".

Публично известно е, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган придоби ТЕЦ „Варна“. Централата получава от държавата милиони, за да държи "студен резерв". Коалицията обаче се сетила за това вчера: „дадохме си сметка, че в няколко случаи работата на правителството се обвързва с едва ли не слугинаж към Доган“, коментира Валери Симеонов и уточни, че за година в ТЕЦ „Варна“ са отишли около 50-60 млн. лева.

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че търговете за доставка на електроенергия за "студения резерв" ще бъдат отменени, а средствата ще се дават на държавната ТЕЦ „Марица-Изток 2“. Мярката обаче ще бъде временна- ще се прилага само до средата на 2021 година, когато българският енергиен пазар ще бъде изцяло либерализиран. „Има си търг, на който всеки дава цена. Няма специфични условия или скришно да даваме нещо“, заяви Валентин Николов от ГЕРБ.

Другият засегнат от промяната е бизнесменът Христо Ковачки, чиито централи също получават държавни пари за студен резерв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама