152 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

08:38, 18 юли 20 25 2354 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

С панихида и поднасяне на венци и цветя на връх Бузлуджа ще бъде отбелязана 152-та годишнина от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, съобщи БНР.

На 18 юли 1868 г. е последната битка на четата, водена от Хаджи Димитър (Димитър Николов Асенов), на върха, носещ неговото име днес, известен като Бузлуджа. Според свидетелски показания на останалите четници, 28-годишният войвода е убит на върха. Гибелта на героя е повод Христо Ботев да напише едно от най-известните си произведения - поемата „Хаджи Димитър“:

Екипът на Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа“ е издирил всички паметници на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Изследването е събрало общо 74 паметни плочи, събрани в изложба в Художествената галерия в Казанлък, каза директорът на парк – музей „Шипка – Бузлуджа“ Чавдар Ангелов.

"Интересното е, че в половината от територията на страната липсват тези паметници, за съжаление."

По думите му обаче много малка част от българите свързват връх Бузлуджа с подвига на Хаджи Димитър. Това сочело и ново изследване на "Галъп" - само 2,6% от анкетираните свързват върха с подвига на Хаджи Димитър."

Честванията на връх Хаджи Димитър, по-популярен като Бузлуджа, започват в 11.00 ч. с поднасяне на венци и цветя. Тази година поради епидемичната обстановка няма да се проведе традиционната възстановка на драматичните последни боеве между четниците и турската потеря. Няма да бъде раздаден и традиционният обреден курбан.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама