Разделението в ЕС е достигнало своя пик, твърди Милен Керемедчиев

09:30, 19 юли 20 / Политика 25 1729 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Разделението в ЕС достига до своя пик. Той всъщност вече не се разделя на Изток и Запад, а на Югоизток срещу Северозапад. Южните държави, в това число и Испания, Италия и Гърция, вече пети месец се справят сами с тази криза”, заяви бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев пред Нова телевизия. Той вече е с отрицателен тест за коронавирус. За болестта разказа, че е преминала леко, като летен грип.

Според него, щом се е стигнало до там Урсула фон дер Лайен да се извини в италианските медии, за това, че ЕС закъснява с помощта си за една от най-засегнатите, но и една от най-силните страни членки, значи се е стигнало до голямо разединение.

Срещата на върха на ЕС продължава и днес

„Пострадването на италианската икономика дърпа надолу и еврозоната, и европейската икономика. В момента близо 40% от италианците искат страната да напусне ЕС. Типично по европейски ние бягаме след събитията, както бягахме и от мигрантската криза”, смята Керемедчиев.

Той обясни, че решенията на т. нар. „пестелива четворка” са продиктувани от исканията на гласоподавателите им.  Според него поставянето на условия за грантовете вероятно ще е „малкото камъче, което ще обърне каруцата”.

Борисов с остри реплики срещу нидерландския премиер в Брюксел

„В момента тази четворка, която се оформя като център на опозиция, намери начин да прокара тази сфера на влияние. До момента те не намираха механизъм как да контролират по-разюздените бюджети. Сега намериха пандемията за механизъм да обуздаят по-недисциплинираните. Доколкото има предложение, което се приема от Италия, в 4-седмичен срок трябва да бъдат представени различните програми на всяка държава и Европейският съвет, през ЕК , трябва да одобрява тези планове. Ако България каже, че иска да подпомогне туризма и други отрасли, ЕК ще има 4 седмици да одобри или не, а Нидерлания иска всяка страна членка да може да наложи вето на това решение”, обясни бившият зам.-министър.

Борисов предлага единни правила в ЕС за пандемията

Според него „пестеливата четворка” се притеснява, че европейските средства ще „потънат някъде” и държавата ще  ги похарчи за своите политически цели.

„Всички се обръщат към държавната хазна и ако някое правителство злоупотреби с това, това е нещото, което се противопоставя от „пестеливата четворка”, обясни Керемедчиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама