Предлага се намаляване на грантовете с 50 мрлд. евро за сметка на заемите, заяви Борисов от Брюксел

12:20, 19 юли 20 / Политика 25 3037 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Това, което се предлага и което е позицията на България, е намаляването на гарнтовете с 50 мрлд. евро за сметка на увеличаване на заемите 50 млрд. евро.", заяви премиерът Бойко Борисов преди лидерската среща в Брюксел. Той обясни, че е изразил мнението си пред лидерите на ЕС и им е обяснил за какво са необходими тези средства

"Продължавам да считам, че Европейският съюз трябва да има общ медицински протокол и да се концентрираме в следващите шест месеца, когато ще бъде най-тежко", каза Борисов.

"Надявам се да излезем единни и силни и да се справим с предизвикателството. Надявам се днес да успеем", заяви още той. 

Премиерът каза още, че подкрепя всички европейски лидери, които са за върховенството на закона и за обвързването на евросредствата със спазването на принципите на правовата държава. Борисов добави, че ни очаква много тежка есен и зима, защото пандемията не е приключила.

Лидерите се събират, за да започне третият ден от срещата на върха. Снощи до късно те не можаха да постигнат компромис. Различията между так. нар. "пестеливи държави" - Нидерландия, Австрия, Швеция, Дания, и останалите остават големи, макар че холандският премиер Рюте каза снощи, че не е в конфронтация с останалите европейски лидери.

Междувременно в белгийската столица, българи, живеещи в Белгия, излязоха отново на протест. Те изразяват подкрепата си за протестиращите в София и другите градове на страната и също настояват за оставката на правителството и на главния прокурор. 

"Най-късно във вторник или в сряда ще завърши проверката на МВР дали полицаи са употребили сила при протестите", съобщи премиерът от Брюксел.

Борисов направи коментара си по повод студента в Хага - Евгени Марчев, който беше приет в „Пирогов” след задържане от СДВР на 10 юли, а по-късно доброволно напусна лечебното заведение. Студентът, родителите му, както и организаторите на протеста твърдят, че той е бил жестоко пребит от полицаите под колоните на Министерския съвет. МВР започна разследване и отстрани установените полицаи от опазването на обществения ред.

"Неговият дядо комунист не е дал възможност някога ние да отидем да учим в Брюксел, в Хага, в Лондон, или където и да било. На тяхната възраст, когато имаше авария в Чернобил и се стелеше радиоактивен прах, ни караха да маршируваме на манифестации с червени връзки. Така че, тази демокрация им даде възможност да отидат да учат, да работят, да видят света. Време е в обществото да се проведе дебат по много теми", заключи Борисов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама