България иска да участва в разпределението на европари за по-слабо развитите региони

19:55, 19 юли 20 / Политика 25 2794 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Върховенството на закона е в основата на всяка демокрация и България напълно подкрепя изискването европейските средства да се обвържат със спазването на върховенството на закона. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, съобщиха от Правителствена информационна служба.

Предлага се намаляване на грантовете с 50 мрлд. евро за сметка на заемите, заяви Борисов от Брюксел

В рамките на провеждащия се там Европейски съвет премиерът проведе среща с лидерите на страните от т.нар. „пестелива четворка“ както и с премиера на Финландия Сана Марин и румънския президент Клаус Йоханис. По време на срещата премиерът Борисов подчерта, че въпреки намаления като цяло европейски бюджет, настоява средствата за селскостопанската и за кохезионната политика за България да бъдат запазени на същите нива. Министър-председателят посочи и желанието на страната ни да участва в разпределението на подкрепата за по-слабо развитите региони.

Премиера обсъди с „пестеливата четворка“ приемлив за всички изход, след като вече втори ден продължава заседанието на Европейския съвет, без да бъде постигнато споразумение за европейския бюджет за периода 2021-2027 г. Разговорите продължават в отделни срещи и формати, като се очаква по-късно тази вечер Съветът отново да се събере за дискусия.

Към момента лидерите на 27-те държави-членки не са стигнали до съгласие по огласеното на Съвета компромисно предложение от председателя Шарл Мишел. В него бяха засегнати два основни спорни въпроса – управлението на Фонда за възстановяване от коронавируса и баланса между грантовете и заемите в него. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи вчера нов подход, наречен „свръхспешна спирачка“. Той позволява на всяка страна от ЕС, която изпитва безпокойство относно начина на отпускане и разпределение на средствата от Фонда, да постави въпросите си пред Европейския съвет или Съвета на ЕС. Днес се очаква Шарл Мишел да представи ново, преразгледано предложение за бюджета.

По-късно в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ министър-председателят Бойко Борисов сподели, че председателят на Европейския съвет Шарл Мишел го е информирал за резултатите от консултациите по новия бюджет, който провежда с лидерите на страните-членки.

По време на срещата си с Шарл Мишел премиерът Борисов изразил пълната подкрепа на България за обвързването на европейското финансиране с върховенството на закона, макар все още да има разминаване между позициите на отделните групи от страни.

„Няма ново предложение за преговорна кутия по МФР, с което да влезем на заседание на Съвета. Преговорите между отделните държави и формати продължават в търсенето на решение, удовлетворяващо всички страни“, написа още Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама