ГЕРБ не си пазят „местенцето“, ама не го и дават

11:25, 20 юли 20 / Политика 25 2735 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Напрегнат първи работен ден за депутатите. Дебатите по вота на недоверие срещу правителството са на фона на протести пред сградата на Народното събрание. Стотици граждани викат „Оставка“ докато в пленарната зала спорят кой прав, кой крив. Това е петият опит на БСП да свали кабинета с вот на недоверие. Темата на вота за втори път е корупцията, въпреки неуспешния първи опит.

Гласуването на вота на недоверие ще бъде още утре. 

Очаквано протестите бяха основна тема в изказванията. Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че причините за общественото недоволство „се коренят в нетърпимостта към корупционното управление на правителството на Бойко Борисов и изградения от него едноличен олигархично-мафиотски модел на властта". "Корупцията е легализирана институционално", коментира Нинова, цитирана от БГНЕС.

Дебати в парламента по вота на недоверие на фона на протест

Също очаквано БСП и този път започнаха с въпроса къде е премиерът, който бил „главният виновник“. ГЕРБ го защитиха, че още бил в Брюксел. В парламента са почти всички министри от кабинета. От левицата настояха главният прокурор Иван Гешев да си тръгне заедно с правителството. 

Бройте ме от отбора на премиера - по средата на мача фланелка не се хвърля“, заяви екоминистърът Емил Димитров- Ревизоро и допълни: „Нямам никакъв проблем с поста на министър, не ме мислете". Правосъдният министър Данаил Кирилов каза на журналистите, че спазва заръката на Борисов да не пише статуси във Facebook. „Винаги съм готов да подам оставка“. Икономическият министър Емил Караниколов също обяви готовност да поеме политическа отговорност. "Народното събрание ще реши за вота на недоверие. Министрите сме тук, за да подкрепим кабинета", посочи той, цитиран от БНТ.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче не вижда основания да му бъде искана оставката. "Няма никаква причина да се оттеглям, 10 дни след като съм удовлетворен от един изключително успешен за България проект - интеграцията в Банковия съюз и приближаването до еврото", коментира той и допълни, че не приема твърденията за обвързаността си с ДПС

"Корупцията е хронично заболяване на българската държава. Големият проблем е, че сме се научили да живеем с нея. Научили сме се да сме живи и нея да я има, което е проблем", заяви вицепремиерът Томислав Дончев и допълни: "Само че корупцията не се бори с думи, хайки и потери, а с институции и закони".  "Рестарт на държавата означава временна сърдечна недостатъчност на българското общество. Дали трябва да подава оставка правителството, или не? Докога ще стои – докато има смисъл и полза. Докато може да свърши нещо полезно и не се скъсала връзката с гражданите. Ако тази връзка се е скъсала, няма нужда да ми викате оставка", каза още Дончев, цитиран от bTV. 

От ГЕРБ бяха категорични, че не си пазят „местенцето“, а носят отговорност. Другата причина да няма оставка е вариантът за евентуален служебен кабинет. „Противопоставяме се цялата власт да отиде към един комплексиран човек - президента Румен Радев“, посочи Александър Ненков. Управляващите казаха на протестиращите, че емоциите и адреналинът не са добър съветник и призоваха за разум.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама