Здравословното хранене може да спре бъдещи пандемии

21:14, 20 юли 20 / Любопитно 25 2998 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Здравословното хранене може да се окаже ключов фактор за превенция при разпространението на опасни вируси като Covid-19, смятат норвежки учени, цитирани от БГНЕС. Според специалистите начинът, по който се храним и произвеждаме хранителни продукти, влияе на количеството вредни емисии.

Норвежкият доклад посочва 20-те най-големи световни икономики, сред които Германия, САЩ, Канада и Аржентина сериозно надминават устойчивите нива на вредни емисии. Причините са високата консумация на червено месо и млечни продукти.

Както сочи докладът, много страни имат национални указания за консумацията на червено месо и млечни продукти, които надвишават препоръките на полезните за планетата количества. Германия например препоръчва по 50 грама червено месо на ден, а действителната средна консумация е почти 110 грама.

Принципно, според глобалните насоки, трябва да се консумира максимум 28 грама червено месо. От друга страна - въз основа на резултатите в доклада излиза, че почти всички страни не консумират достатъчно ядки и бобови растения.

Снимка: Pixabay

Ако всички държави по света възприемат начина на хранене на страните от Г-20, ще са ни необходими 7.4 планети, предупреждават от природозащитната организация WWF.

Професор Корина Хоукс, директор на лондонския Център за хранителна политика от своя страна отбелязва: "От доклада става ясно, че системата на хранене има пред себе си дълъг път, ако става дума за предлагането на такъв режим, който да е едновременно здравословен и да не вреди на планетата. Но има и добра новина - правителствата, предприятията и гражданите могат да направят много, за да постигнат това, развивайки съществуващите мерки така, че те да бъдат от полза за всички".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама