Консумацията на риба защитава мозъка от замърсяването на въздуха

20:20, 21 юли 20 / Любопитно 25 2624 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Против замърсяването можете да се борите и с храна - нови изследвания показват, че консумацията на риба премахва отрицателните ефекти, които замърсеният въздух оставя върху мозъка.

Консумирането на повече от една до две порции риба или миди на седмица предотвратява вредното въздействие на замърсяването на въздуха върху мозъка, особено при възрастни хора, сочат изследвания, публикувани в списанието „Neurology“, издавано от Американската академия по неврология, пише БГНЕС.

„Оказва се, че омега-3 мастните киселини намаляват възпалението и поддържат мозъчната структура при възрастни хора. Също така се оказва, че те намаляват мозъчните увреждания, причинени от невротоксини като олово и живак", казва автора на проучването д-р Ка Ках, професор по епидемиология в Колумбийския университет в Ню Йорк.

Проучването е направено сред хора на възраст над 70 години, живеещи в райони с високи нива на замърсяване на въздуха. Тези с най-ниски нива на омега-3 мастни киселини в кръвта имат най-забележими нива на „увреден“ мозък.

Изследователите изчислили колко риба консумират средно всяка седмица те, след което измерили количеството омега-3 мастни киселини в кръвта им и определили средното излагане на замърсяване на въздуха въз основа на адресните им регистрации. След това участниците сканирали мозъка им, за да измерят областта на хипокампуса - частта на мозъка, свързана с паметта и бялото вещество, която помага да се изпращат сигнали из целия мозък.

Омега-3 киселините, открили изследователите, биха могли да запазят обема на бялото вещество и размера на хипокампуса и евентуално да предпазят мозъка от потенциалните токсични ефекти от замърсяването на въздуха.

Водещият автор на изследването, Ченг Чен, изследовател в Медицински център на университета Колумбия, каза за Си Ен Ен, че са необходими повече изследвания, за да се види дали тези резултати могат да бъдат приложени за общата популация.

„Нашето проучване е едно от многото, което предоставя полезен поглед върху здравословния начин на живот, какъвто е здравословното хранене, за да се намалят вредните ефекти от замърсяването на въздуха. Цялостното население все още трябва да следва общите препоръки на правителството. Но мога да кажа, че едно много малко увеличение на приема на омега-3 или риба може да бъде от полза“, каза той.

Риба, подходяща за скара, като сьомга, скумрия, сардини и риба тон, са едни от най-добрите източници на омега-3. За съжаление, пържената риба не се счита за такъв, като предишни изследвания показват, че дълбокото пържене унищожава омега-3 мастните киселини в нея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама