Ремонтът на кабинета: От сериозното до смешното

12:05, 23 юли 20 / Политика 25 2246 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Промените в кабинета „Борисов 3“ предизвикаха вълна от коментари в социалните мрежи. Типично по нашенски реакциите варират от сериозни и политически коректни, през комични и шеговити, до забавни колажи и карикатури.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че оставките са имитация на промяна, с която Борисов спасява себе си. „Сменят се министри, но мафиотският модел на управление остава. Правителството не чу гласа на хората, които протестират. Те искат оставката на Бойко Борисов, а той спасява себе си, вземайки оставки на министри. При това с доста объркани мотиви“, коментира тя и подчерта, че всичко продължава по старому, а резултатът от действията на премиера днес ще бъде единствено агония.

Бизнесменът Васил Божков също видя в промените отчаян опит на Борисов да се задържи на власт. „Типично по мафиотски хунтата скрива някои от членовете си в парламента, откъдето ще продължат да дърпат конците и да управляват. Няма да ни заблудят. Единственото решение е оставка. Протести до край“, написа той.

Мая Манолова определи рокадите в кабинета Борисов като опит за купуване на политическо време. Според нея това обаче няма да проработи, тъй като хората на площадите ясно са показали, че искат оставка на правителството. „Ритуалните танци на Борисов няма да свършат работа“, заяви тя и допълни, че смяната на министри трябва да е съпроводена с ревизия на целия кабинет. Прехвърлянето на Кирил Ананиев от министерството на здравеопазването към министерството на финансите според нея е несръчно, тъй като Ананиев е станал известен с неадекватните си решения по време на Covid-кризата. „Представяме си какъв хаос ще настъпи във финансите“, каза Манолова. Тя пита и защо човек на Валери Симеонов, който обижда протестиращите, получава туризма.

Според лидера на „Воля“ Веселин Марешки промените в кабинета не са достатъчни. „Управляващите са се вслушали в исканията за промяна. Но тя никак не е достатъчна. От друга страна, премиерът Борисов наскоро каза, че нито една партия и коалиция сама не може да се справи с икономическата криза. В този смисъл очаквахме промените да бъдат в посока по-широк експертен кабинет с по-широка политическа подкрепа. С тези промени оставят впечатлението, че са си самодостатъчни“, посочи той.

Според енергийния експерт Илиян Василев Борисов няма друг ход. „Борисов остава премиер или поне анонсира че ще пада за дузпа, ще се влачи по земята само и само за да спечели няколко месеца. Той просто няма друг ход, защото само властта го спасява от срив на личността, поради почти наркотичната зависимост от нея“, посочи той. Василев коментира още, че за Борисов идеята, че може да се върне в Банкя и да бъде никой е по-страшна от ритуалното политическо самоубийство. „Създаде ГЕРБ, ще я унищожи. Другата му цел е да предотврати бързи избори, защото социолози са му дали проучване в което доверието в ГЕРБ се срива, както и в БСП, и във всички системни партии. ДБ вдига процентите, но най-важното е, че има мегдан поне от 30 процента за нова партия. Има и данни за повишена готовност на повече хора да отидат до изборите и тази енергия може да обърне колата на Системата. За това задкулисието му е наредило, първо, да държи властта до последно, и, второ, да не позволява тази протестна енергия да се обедини и произведе Алтернатива от типа движение „Анти Мафия“, пише още Василев.

Не липсват и шеговити коментари типично по български.

Във Facebook Самуил Петканов – създателят на популярния сайт „Не!Новините“, коментира иронично, че ремонтът на кабинета е „страхотен“. „Новите министри - един пак с евтини имоти в Драгалевци, една любовница, онзи с чувалите за трупове и бюджетът минава в ръцете на човек, който не може да е истински и вероятно е превъплъщение на Лесли Нилсен. Ето, че алтернативата е солидна! Разотивайте се“, заяви той. Според Петканов едно е сигурно - сега два дни ще им се подиграваме и ще има ремонт на ремонта на кабинета. „Наред с шегите и язвителностите си, все пак държа да поздравя за човещината г-н Бойко Борисов и това, че оставя Дани Кирилов министър. Просто не е сега времето и икономическата обстановка един 50-годишен човек тепърва да търси реализация в частния сектор“, коментира той. Според него „тоя ремонт би по съспенс и последвало разочарование оня път, дето чакахме Божков да пусне клипче как Шехерезада взима саковете, а той обяви, че ще прави партия“.

А карикатуристът Христо Комарницки написа: „Очаквах Дани – премиер…“

От своя страна, журналистът Драгомир Симеонов коментира: "Освобождаването на Ангелкова е неочакван удар върху развитието на туризма. Особено на гръцкия".

Венци Мицов също излезе с кратък пост за промените в кабинета. „Промените в кабинета са толкова тъпи, че многократно надвишават контента на любимото ми предаване "Мело ТВ Мания"... Ако ГЕРБ и ОП си мислят, че с тези промени резко ще станат cool за околните, имам лоша новина за тях...“, пише той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама