София Владимирова удовлетворена от решението на съда за правомерното отсраняване на Светослав Костов

13:13, 23 юли 20 25 2023 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

Административният съд- София област отхвърли жалба № РД-05-107 от 17.10.2019 г. на първа инстанция на Светослав Костов  срещу решението на СЕМ, когато негов председател беше София Владимирова, за прекратяване на мандата му генерален директор на Българското национално радио (БНР).

Пред TOPNOVINI.BG София Владимирова заяви, че е изключително удовлетворена от постановеното решение на Административният съд София област, защото нито за минута и когато СЕМ с пълно мнозинство е взело решението си, както и днес не се е съмнявала, че това е правилното решение, което гарантира статута на общественото радио и решение, което в крайна сметка е защитило обществения интерес. „Смятам, че СЕМ действа публично, професионално и прозрачно“, категорична е тя.

Как се стигна до случая „БНР“

До казуса "БНР" се стигна, след като в средата на септември изненадващо журналистът и водещ Силвия Великова бе свалена от ефир, а ресорът ѝ "правосъдие" - отнет. След разразилия се в рамките на същия ден скандал Великова бе възстановена на поста си след обаждане на премиера Бойко Борисов. На следващия ден програма „Хоризонт“ беше спряна за пет часа, като причина за това беше посочена „планирана профилактика“ - точно в часовия пояс, в който Великова води предаване. Светослав Костов обвини за това техническия директор на радиото Пламен Костов, който пък твърди, че генералният директор лично му е наредил това.

Самата Силвия Великова и бившият директор на програмата Ивайло Савов разказаха за свои разговори със Светослав Костов в Борисовата градина, при които той им е казал за упражняван върху него политически натиск да свали журналистката от ефир, защото отразявала критично работата на прокуратурата и избора на нов главен прокурор - Иван Гешев. Тези разговори са водени на четири очи, като Костов отрича да е правил такива признания. Така и не стана ясно кой е прав и кой крив в случая.

Временната комисия за БНР беше създадена в края на септември миналата година по предложение на БСП със срок на действие два месеца. По време на заседанията бяха изслушани тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров, както и членовете на СЕМ и КРС.

Окончателно: Светослав Костов аут от БНР

Временната анкетна комисия по случая с националното радио излезе с доклад, че отговорността за спирането на програма „Хоризонт“ за близо пет часа е на бившия вече генерален директор Светослав Костов.

Според депутатите са налични индикации за упражнен натиск над журналисти от радиото, но той не може да бъде доказан. Според разказа на журналистката Силвия Великова бившият генерален директор ѝ е споделил, че е получил политически натиск за нейното сваляне от ефир. За подобен разговор с Костов разказа и бившият директор на „Хоризонт“ Ивайло Савов. Никой от тях обаче не можа да посочи конкретно откъде идва натискът. Председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Тома Биков обясни, че дори и разпечатката от телефона на Костов не може да докаже такова нещо. Тя доказва единствено с кои номера е говорено, но не и каква е била темата на разговора.

За мен генералният проблем в радиото е тежката конфронтационна среда между различните групи в радиото. Защото там има различни лобита. И това дава възможност да се прилага политически натиск. Това е един вътрешен проблем, който не знам как може да се реши“, обясни Тома Биков. Той посочи, че не седи така положението със спирането на сигнала - там си има конкретни доказателства, до които е стигнала прокуратурата.

В доклада си комисията не прави никакви предложения за законодателни промени. Така или иначе в момента се подготвят изменения в Закона за радиото и телевизията, свързани с БНР. До тях се стигна, след като стана ясно, че радиото има дефицит от над 5 млн. лв.

В Българското национално радио са налице вътрешни проблеми, свързани с нездравословна работна атмосфера, разцепление на колективите, проблеми с финансирането и непропорционалност на разпределението на средства между отделните програми. Това са част от констатациите в доклада на временната анкетна комисия, създадена от парламента, за да проучи всички факти и обстоятелства около прекъсване на излъчването на програма „Хоризонт“, както и на твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от медията.

Комисията работи близо 6 месеца, а финалният доклад от работата ѝ бе приет с гласовете на 97 народни представители. В него депутатите посочиха категорично, че не са открили данни за наличие на техническа причина за прекъсването на програма „Хоризонт“, случило се на 13 септември 2019 г. Според тях това е в резултат на изрично решение, взето вътре в радиото.

В доклада се посочва още, че има „индикации за осъществен натиск“ от страна за бившия вече шеф на медията Светослав Костов над репортерката Силвия Великова, но те се основават единствено на нейните твърдения и се отричат от Костов.

От Съда казват, че: "Граматическото тълкуване на чл. 67, ал. 1, т. 2 от ЗРТ по отношение на „груби или системни нарушения“ сочи, че е възможно да са налице две отделни хипотези - груби нарушения и системни нарушения на принципите на радио- и телевизионна дейност. За „грубо нарушение“ не е налице легално определение в ЗРТ. В решение № 10 от 25.06.1999 г. Конституционният съд сочи, че законът е принуден неизбежно да работи с бланкетни понятия. Законодателят не е изяснил в допълнителните разпоредби съдържанието на израза „груби нарушения“, но това е поради голямото разнообразие на хипотези, свързани с управлението, като всяка от тях би могла да се преценява само с оглед на конкретната ситуация, обстоятелствата и конкретен момент. Едно нарушение на закона в определена ситуация би могло да се квалифицира като грубо, докато в друга - не. Законодателят е предоставил на практика във всеки отделен случай и при всяка конкретна обстановка да се прави преценка на степента и сериозността на нарушението. В конкретния случай правилна е преценката на СЕМ, че е налице грубо нарушение от страна на С. Костов, посочват магистратите относно спорния момент в мотивите на СЕМ". Цялото решение може да прочетете тук.

Решението на Апелативния съд подлежи на обжалване с касационна жалба в 14-дневен срок от съобщаването пред Върховния административен съд на Република България, от което най-вероятно Костов ще се възползва.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама