Вместо на Бузлуджа симпатизантите на БСП се събраха на протест на жълтите павета

12:10, 25 юли 20 / Политика 25 2562 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

За първи път в историята си БСП проведе традиционния си събор на жълтите павета в столицата вместо на връх Бузлуджа. Симпатизанти на партията от цялата страна се включиха в националния митинг-протест „Бузлуджа 2020” под надслов „Срещу корупцията и грабежа. Заедно за България".

Миналата седмица лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че управляващите саботират провеждането на традиционния събор на Бузлуджа заради пандемията от коронавирус и не се позволява организация на автобуси от страната. Здравният министър обаче опроверга това твърдение и обяви, че мероприятието може да се проведе при спазване на противоепидемичните мерки, а в сряда ръководството на БСП предпочете митингът да се проведе в столицата.

Сборният пункт бе площад "Александър Невски", откъдето в 10.30 часа тръгна многохилядното шествие, предвождано от лидера на БСП Корнелия Нинова. С викова  „Мафия“ и „Оставка“ събралото се множество премина през ул. „Георги С. Раковски“ и бул. „Княз Александър Дондуков“ до Министерския съвет, където се проведе самият митинг.

Симпатизнатите на БСП пяха "Бойко, чао", а част от плакатите им гласяха “Оставка” и “Десет шкафчета стигат!”

Часове преди събитието лидерът на социалистите отново настоя за предсрочни избори и оставка на правителството и на главния прокурор. Нинова посочва като победа освобождаването на народа от страха и апатията и заявява, че идва криза, с която управляващите не могат да се справят.

 Малко след 11.00 часа протестът бе открит под звуците на национания химн. Пръв думата взе депутатът Александър Симов, който призова хората да спазват дистанция и да сложат маски. "Днес сме на жълтите павета, където вече две седмици не спират протестите, за да рухне тази порочна пирамида на ГЕРБ, а това може да стане, ако сме заедно", каза той от сцената.

След него говориха народният представител проф. Румен Гечев и евродепутатът Цветелина Пенкова, които също призоваха за оставка на правителството.

„Протестираме за същото, за което протестира голяма част от България – за справедлива държава, срещу грабежа, за край на корупцията. Нищо не се е променило със смяната на министри. Просто смениха едни хора с други, за да запазят същото статукво. Това не са промените, които желаем. Искаме качествена промяна, оставка на целия кабинет и нови избори“, заяви депутатът Крум Зарков.

Последна на сцената говори лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Събра ни любовта към България. Тук сме, за да я спасим от мафията...Постигнахме най-голямата победа - смелостта победи страха и хиляди българи са по площадите на България - свободни и смели", каза тя в речта си пред социалистите.

В 12.00 часа политическият митинг бе закрит, а Нинова слезе при хората от протеста под звуците на песента на Емил Димитров "Моя страна".

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама