Хапвайте шоколад за здраво сърце

19:09, 24 юли 20 / Любопитно 25 1941 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Нова полза от редовното похапване на черен шоколад отриха учените за хората, които търсят причина да хапват нещо сладко, всеки ден, пише CNN, цитирани от Дарик Нюз. Съставките в шоколада се оказват полезни за сърцето.

Д-р Павел Николов: С какво да храним сърцето си

Резултатите от метаанализ, направен от специалисти от САЩ, показва, че консумацията на шоколад повече от веднъж седмично е свързана с понижен риск от коронарна болест на сърцето.

Изследователите от Медицинския колеж "Бейлър" в Хюстън, Тексас, са анализирали данните от проучвания от последните пет десетилетия, изследвайки връзката между консумацията на шоколад и коронарната болест на сърцето (запушване на коронарните артерии). Анализът включва шест изследвания, обхванали общо 336 289 души, наблюдавани в продължение средно на девет години.

В сравнение с консумацията на шоколад по-рядко от веднъж седмично, честото хапване на сладкото изкушение се свързва с понижение от осем процента на риска от коронарна болест на сърцето.

Д-р Павел Николов: Пази ли българинът сърцето си

Антиоксидантите в шоколада са повече, отколкото в който и да било друг хранителен продукт. Сред важните свойства на какаото е още способността да се повиши нивото на фенилетиламините – вещества, използвани като основа за всички невромедиатори.

Тяхното стабилно ниво е пряко свързано с остротата на ума и позволява да се съхранят когнитивните способности и младостта на главния мозък.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама