Нова полза от редовното похапване на черен шоколад отриха учените за хората, които търсят причина да хапват нещо сладко, всеки ден, пише CNN, цитирани от Дарик Нюз. Съставките в шоколада се оказват полезни за сърцето.
Д-р Павел Николов: С какво да храним сърцето си
Резултатите от метаанализ, направен от специалисти от САЩ, показва, че консумацията на шоколад повече от веднъж седмично е свързана с понижен риск от коронарна болест на сърцето.
Изследователите от Медицинския колеж "Бейлър" в Хюстън, Тексас, са анализирали данните от проучвания от последните пет десетилетия, изследвайки връзката между консумацията на шоколад и коронарната болест на сърцето (запушване на коронарните артерии). Анализът включва шест изследвания, обхванали общо 336 289 души, наблюдавани в продължение средно на девет години.
Dark chocolate's benefits continue to pour in, especially as a heart-healthy option. But, as in all things, moderation is key.
— CNN (CNN) July 22, 2020
Chocolate is chock-full of antioxidants that help reduce inflammation, improve blood flow and boost mood and concentration. https://t.co/Xak2NHcIFq
В сравнение с консумацията на шоколад по-рядко от веднъж седмично, честото хапване на сладкото изкушение се свързва с понижение от осем процента на риска от коронарна болест на сърцето.
Д-р Павел Николов: Пази ли българинът сърцето си
Антиоксидантите в шоколада са повече, отколкото в който и да било друг хранителен продукт. Сред важните свойства на какаото е още способността да се повиши нивото на фенилетиламините – вещества, използвани като основа за всички невромедиатори.
Тяхното стабилно ниво е пряко свързано с остротата на ума и позволява да се съхранят когнитивните способности и младостта на главния мозък.
Добави коментар