Гръцки екстремисти гориха турски знамена заради „Света София“, Анкара осъди проявите

18:36, 25 юли 20 / Свят 25 1742 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Група крайнодесни гръцки екстремисти гориха турски знамена в Солун в знак на протест срещу възобновяването на „Света София“ като джамия за поклонение в Истанбул, информира Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

Първа молитва в джамията „Света София“, траурни камбани в Гърция и Кипър

Групата изгорила турско знаме, след като се събрала пред църквата „Света София“, преди да потегли към турското консулство, държейки банери: „За родината, нацията и православието“. Протестиращите били спрени пред консулството от силите за сигурност, но изгорили друго турско знаме, пеейки гръцкия национален химн и крещейки лозунги.

По-късно турското външно министерство осъди реакцията на Гърция. От там обвиниха Гърция, че е проявила враждебност към исляма и Турция под предлог, че реагира на отварянето на джамията за молитви. Ведомството осъди остро изявленията на гръцките власти и горенето на турски знамена в Солун, съобщи БНТ.

Гръцкото външно министерство отвърна с думите: "Международната общност в 21 век смаяно наблюдава проявите на религиозните фанатици и националисти в днешна Турция".  Искрите прехвърчат на фона на нараснало напрежение между Гърция и Турция напоследък по редица въпроси.

Българи излязоха на протест срещу превръщането на "Св. София" в джамия

В петък хиляди мюсюлмани се събраха за първа петъчна молитва пред превърнатия в джамия храм "Света София" в Истанбул. 1500-годишният обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО функционираше като музей от 1934 г. до вчера. След решение на турския съд и на президента Ердоган,  статутът на храма е отново променен на джамия, което предизвика вълна от критики в Европа и САЩ, както и сред православното християнство

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама