Бизнесът обвини „Топлофикация“ в „нагла кражба“, от дружеството отрекоха

15:35, 25 юли 20 25 1620 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Бизнесът иска уволнения и разследване на "наглата кражба" за над 2 млн. лв. от столичната "Топлофикация" чрез търговия на ток през борсата, съобщи mediapool.bg.

"Трябва да има уволнения и разследване за кражбата от "Топлофикация София". Ние подадохме сигнал за това в прокуратурата, в Министерството на финансите, което е принципал на борсата и самата борса. Това е една нагла кражба на над 2 милиона лева", каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, пред Нова телевизия.

На 16 юли на енергийната борса  беше извършена сделка за продажба на 50 МВтч на цени значително по-ниски от пазарните. „Занижението е с близо 20 лева на МВтч“, каза Велев. "Това не можем да приемем, че е от незнание. Това си е нагла кражба. Абсолютно нагло присвояване на средства за секунди, пред очите на всички. Това е нещо, което не може да се скрие, не може да се замаже, не може да се обясни с некомпетентност. Трябва да бъдат уволнени и разследвани виновните",  допълни той. По думите на Велев КЕВР е определила референтна цена за базов товар 90 лева за целия едногодишен програмен период. Това значи, че през зимата ще е над 100 лева.


Снимка: БГНЕС

В съобщение до медиите по-късно от "Топлофикация София" обаче твърдят точно обратното на думите на Велев. Според общинското дружество цената на електроенергията в края на годината се очаквало да поевтинее и така оправдаха ниската продажна цена през юли. "Топлофикация София" продава 100% от произведената електроенергия напълно прозрачно на Българска независима енергийна борса (БНЕБ)", се казва в съобщението.

Общинското дружество „възразява срещу разпространените в медийното пространство напълно неверни внушения за извършена от "Топлофикация София" ЕАД на 16.07.2020 г. непрозрачна сделка". Тогава "Топлофикация София" е продала 110 450 МВтч електроенергия със срок на доставка октомври, ноември и декември 2020 г. в сегмент "Двустранни договори” на Българска независима енергийна борса (БНБЕД).


Снимка: БГНЕС

"Усилията на БНЕБ ЕАД са насочени изцяло към осигуряването на надеждна, прозрачна и конкурентна платформа за търговия с електрическа енергия, която да даде възможност на търговските участници да сключват сделки на пазарни цени посредством разнообразни продукти", се казва на сайта на БНЕБ по повод предлаганите от тях сегменти.  Сегментът "Двустранни договори" е напълно законен и легитимен сегмент на борсата и е един от трите, на които всички участници на Българска независима енергийна борса извършват търговия с електроенергия у нас. Останалите два са "Ден напред" и "В рамките на деня".

"Топлофикация София" използва всичките три сегмента за търговия. Целта е чрез диверсификация да се постигне възможно най-висока продажна цена. Постигнатата от „Топлофикация София“ цена в сегмент “Двустранни договори” е в размер на 78.10 лв./МВтч. Това е  значително по-висока цена от тази, на която се търгува електроенергията в момента. Актуалните цени на електрическата енергия на БНЕБ за периода 1 – 15 юли показват средна продажна цена е 69.74 лева, твърди "Топлофикация София". Според компанията "в края на годината очакванията на експертите са за цени на електроенергията близки или по-ниски от тези, на които се търгува в момента".

"Топлофикация-София" ще върне близо 40 млн. лв. на клиентите си

На база на информация, разпространявана от Световната здравна организация, както и от местните здравни органи, може с голяма вероятност да се очаква повторение на наложените строги епидемиологични мерки и това да доведе до нов спад на цените на електроенергията през есента.

С продажбата през различните сегменти на БНЕБ "Топлофикация София" гарантира стабилен паричен поток към дружеството и по този начин осигурява предвидимост на бъдещите вземания от търговията с електроенергия за кредитиращите и финансовите институции, с които работи, твърди дружеството.

Предвид посочените обстоятелства "Топлофикация София" не е нарушила правилата за работа на БНЕБ и по никакъв начин не може да бъде обвинена в непазарно поведение или в сключване на порочни сделки“, смята общинското дружество. То посочва, че регламентът за функциониране на всички борсови сегменти е изцяло в правомощията на БНЕБ.

От Комисията за енергийно и водно регулиране съобщиха, че е започнало разследване по случая. Сигнал по случая е изпратен и до прокуратурата. Столичният общински съвет, който е принципал на "Топлофикация София",  до този момент не е излязъл с позиция по случая.

Никой не иска да съобщи и името на търговеца, който според бизнеса, се е облагодетелствал с над 2 млн. лв., за сметка на всички столичани, част от които получиха високи изравнителни сметки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама