Ден 18 на протести: Символичен затвор за Борисов и Гешев и блокиране на ключови места

21:23, 26 юли 20 25 2935 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Днес е 18-ият ден на антиправителствените протести, които се провеждат в цялата страна. По традиция най-много хора се събират на Триъгълника на властта в София. Всеки ден те хвърляха храна или предмети по сградата на Министерски съвет – вчера натам полетяха домати и ролки тоалетна хартия, а през седмицата хвърчаха пъдпъдъчи яйца и семки и бонбонки.

Днес недоволстващите хвърляха свински уши по Министерския съвет. "Не искаме оставка на трите прасета. Искаме оставка на целия свинарник", посочиха те. Освен това се чуваха и традиционните викове "Оставка", "Мутри, вън" и "Борисов - позор. Оставка и затвор". Блокирано е движението по бул. "Цар Освободител". Полицейското присъствие в района е засилено.

Основните искания си остават същите – оставка на премиера и главния прокурор, електронно и дистанционно гласуване, както и свикване на Велико Народно събрание за смяна на Конституцията.


Снимка: БГНЕС


Снимка: БГНЕС

Пърформанс "Роби на системата" с главни действащи лица с маски на Бойко Борисов и Иван Гешев разиграха протестиращите. Първоначално двамата „теглеха“ с въжета своите „роби“ - обозначени като представители на различни професии, сред които медицинска сестра, музикант, строителен работник и спортист, които скъсаха „оковите“ и пратиха премиера и главния прокурор „зад решетките“, откъдето те не успяха да се измъкнат.

Върху символичната ограда бяха закачени плакати с различни надписи, сред които: „Богатите да плащат за тяхната криза“, "Включване на държавата в космическата общност, модернизация и инвестиции в българската наука", „Частните болници да са частни без здравна каса“ и др.

 


Снимка: БГНЕС


Снимка: Топновини

Протестиращите призоваха Висшият съдебен съвет, който е два месеца във ваканция, да се върне на работа и да освободи Гешев от поста на главен прокурор. Те припомниха, че на последното си заседание ВСС обяви нови шест щатни бройки за служители в бюрото по защита на свидетели, което охранява главния прокурор. Надоволстващите припомниха, че за това ще се плати с пари от данъците. Чуха се и призиви за неплащане на данъци като форма на протест срещу това.

"Днес г-н Главния каскет е преборил битовата престъпност. Заловил е избягала от курника кокошка с леко затичване", пошегуваха се от трибуната. Протестиращите го поздравиха с възгласи "Гешев е позор".


Снимка: Топновини


Снимка: БГНЕС


Снимка: БГНЕС

Протести има и в други градове на страната, както и в чужбина – Великобритания и Австрия, където има големи български общности. Мариана ди Мейо, която живее във Виена, съобщи, че българите в чужбина се организират и следващата неделя около обяд ще направят синхронизирана демонстрация в няколко държави. Засега са потвърдили участие българи от Виена, Лондон и Германия. Тя очаква към тяхната инициатива да се присъединят и други наши сънародници, живеещи зад граница, съобщи БГНЕС.


Снимка: БГНЕС

Всеки ден се провежда и традиционното шествие по столичните улици, по време на което се блокират ключови булеварди и кръстовища. Единствено вчера такова не се състоя заради проливния дъжд, който се изсипа над София. Възпрепятстването на движението обаче предизвиква все по-растящото негодувание на много шофьори, които се оплакват, че не могат да се приберат вкъщи. Само заради намесата на полицията не се е стигнало до по-сериозни спречквания с протестиращите.

Днес шествието тръгна малко след 20.30 ч. към пл. "Орлов мост", където бяха блокирани булевардите "Цариградско шосе" и "Евлоги и Христо Георгиеви". Един от тримата основни организатори - Арман Бабикян, прикани протестиращите отново да минат и през сградата на БНТ и да поздравят генералния директор Емил Кошлуков, чиято оставка също се иска. След 21.00 ч. шествието продължи по бул. "Цариградско шосе" към хотел "Плиска", както и по бул. "Михай Еминеску" в посока Румънското посолство. Те тръгнаха по ул. "Черковна" и ул. "Оборище" към сградата на БНТ, където е и крайната точка на днешното шествие.

Така за поредна вечер протестиращите се събраха пред БНТ с искане за оставката на Кошлуков. Там имаше скандирания: "Кошлуков, менте, вън от БНТ" и "Оставка".

Междувременно организаторите на протестите обявиха, че за сряда (29 юли) от 10.00 часа е насрочен "Общонационален митинг - протест" в София. "Нека се съберем всички заедно, за да чуе управляващата мафия гласа на цяла България. Да пробием глухата власт с вашия глас. След митинга започва нашата "ваканция". Носете си палатки, чадъри, одеяла, дрехи, вода. Оставаме на лагер в триъгълника на властта пред Министерски съвет до оставка на мутрите“, пишат те във Facebook.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама