Огнище на коронавирус във ферма с български работници в Бавария

21:35, 26 юли 20 25 1882 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В Бавария се появи ново голямо огнище на коронавирус в зеленчукова ферма в Меминг. Почти 500 души са под карантина и не им се разрешава да напускат пределите на фермата, пише германското интернет-издание „Меркур“, цитирано от БГНЕС.

Бивш здравен министър преборил коронавируса

Местните власти поставиха ограда около фермата, а службата за сигурност следи за спазването на забраната за излизане. Преустановено е прибирането на реколтата. Това съобщи днес по време на пресконференция ръководителят на местната администрация Вернер Бумедер. Общо 174 работници са дали положителни проби за коронавирус.

Маминг е селска община с около 3 300 жители, а във фермата там се отглеждат ягоди, краставици, зеле и цвекло. Сезонните работници са от България, Румъния, Украйна и Унгария, съобщава изданието. Според Бумедер фирмата не е изпълнила изцяло договорените хигиенни условия, а работниците са били настанени по трима души в контейнер.

Немска кланица се превърна в огнище на COVID-19, заразените са над 400

Селскостопанският двор вече е отделен от външния свят. Сезонните работници, собственикът на фермата и семейството му, както и постоянните работници нямат право да напускат района, като им се доставя храна отвън. „За съжаление, трябва да предприемем тази стъпка, за да избегнем по-нататъшното разпространение на заразата и да защитим населението“, обясни Бумедер.

Първите инфекции бяха установени в петък, след като на ръководството бе докладвано за седем сезонни работници с леки симптоми. Това стана причина да бъдат направени тестове на всички работещи във фермата. Един от заразените е настанен в болница и се лекува там, а в стопанството разделиха заразените и незаразените служители.

Без никой да разбере: Трима се завърнаха у нас от пламналата с Covid-19 германска кланица

Зелените и СПД обвиниха правителството на Маркус Зьодер, че не е упражнило достатъчен контрол. Сега управляващите в провинция Бавария възнамеряват да организират ударно тестване на всички сезонни работници от големите ферми. След избухването на огнището от коронавирус в кланицата във Визенхоф в средата на май е въведена специална програма за контрол на стопанства, в които работят сезонни работници. Тя налага извършването на щателна проверка на хигиенните условия на работното място и на условията на живот, което очевидно не се е случило.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама