Нови мерки срещу кризата: По-високи обезщетения за безработица и добавки към пенсиите

12:04, 27 юли 20 / Политика 25 4668 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Кабинетът обяви, че отпуска близо 2 млрд. лева за социални и икономически мерки за справяне с последствията от кризата с коронавируса. По-голямата час от тях - 1,163 млрд. лв. са социално насочени, а 731 млн. лв. ще отидат за подпомагане на бизнеса.

Част от тях обаче вече бяха предвидени от кабинета и на практика новите мерки възлизат на 1,162 млрд. лв., от които 731.5 млн. лв. за социалните мерки, а за икономическите - 431.4 млн. лв. Премиерът обяви, че няма да се теглят заеми, а ще се ползват "мазнинките" от бюджета, или с други думи, пари ще се вземат от фискалния резерв и от европейските фондове.

Новите разпоредби бяха договорени на днешното заседание на Коалиционния съвет и представени от премиера Бойко Борисов. Коалиционните лидери се споразумяха за спешни мерки за справяне с кризата заедно с ремонта на правителството, при който бяха сменени министрите на финансите, на вътрешните работи, на икономиката и на туризма.

Другата новина е, че извънредната епидемична обстановка вероятно ще бъде удължена с месец и ще действа и през август.

Социалните мерки включват:

1. Еднократна добавка към пенсиите - по 50 лв. на всеки пенсионер за три последователни месеца. За целта кабинетът ще отдели 318 млн. лв.

2. Увеличаване на минималния размер на дневното обезщетение за безработица от 1 октомври от 9 на 12 лева и увеличаване срока на изплащане на обезщетенията за безработица с допълнителни три месеца.

3. Осигуряване на нетно възнаграждение в размер на 1000 лв. за медиците на първа линия до края на 2020 г., за което ще бъдат пренасочени средства от европейските програми.

4. Увеличаване разходите за персонал с 30% на областните администрации, които са натоварени със справяне с последиците от коронавируса, както и увеличаване на ставката за нощен труд - МТСП, МЗ, МВР, НЗОК, НОИ, РЗИ, и др.

5. Увеличаване на субсидирането на болниците, като за целта са предвидени 17.3 млн. лв.

6. Увеличаване на стойността на здравно-осигурителните плащания за медицинска и дентална помощ в размер на 10%.

7. Допълнителни средства за личните асистенти, за които са отделени 122 млн. лв.

8. Увеличаване на средствата за субсидии на здравните заведения за пациенти с инфекциозни болести, туберкулоза и неспецифични белодробни заболявания, пациенти с психични заболявания и отдалечени болничи заведения.

9. Увеличаване на стандартите по делегираните от държавата дейности за училищното и детско здравеопазване, както за и социалните домове.

10. Допълнителни средства за Министерството на културата, предназначени за творчески проекти на артисти на свободна практика

Икономическите мерки предвиждат:

1. Министерството на икономиката отделя 1.8 млрд. лв. за икономика за помощ на бизнеса. А 9.5 млн. лв. се предоставят за насърчаване на чуждестранните инвеститори у нас.

2. Ще бъдат подпомогнати туроператорите, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до страната ни. Те ще получат по 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет (става въпрос за полети с не по-малко от 150 души).

4. За финансиране на пътна инфраструктура по изработени проекти се отпускат 355 млн. лв. на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

5. За допълнителни разходи на Министерството на вътрешните работи се отпускат 3 млн. лв.

6. Намаляване на ДДС на 9% за случайните превози, производители на вино и бира.

"Длъжни сме да вземем тези решения, за да може те да се изпълняват още от следващите дни. Това очаква огромната част от хората, които не са на протест, а работят“, обяви министър-председателят.

Борисов уточни, че в края на август ще стане ясно как върви за годината изпълнението на приходите и бюджета. "С намаления данък в туризма - приходите от ДДС от 20 на 9%, приходите към юни са с близо 28 млн. повече отколкото миналата година".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама