Няма екологични щети след аварията на газопровода България-Гърция в района на Кулата

15:57, 27 юли 20 25 1783 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Технически авария е претърпял газопроводът България - Гърция в района на село Кулата. Експлозия не е имало, а по отстраняването на проблема вече се работи.

Парламентът даде зелена светлина за газовата връзка България-Гърция

По информация на кмета на с. Кулата няма пострадали. Няма изтичане на газ.

На място пристигна екоминистърът Емил Димитров. "Няма замърсяване на въздуха, има само напръскани с кал храсти, те ще се възстановят бързо", заяви Димитров.

"За днешния инцидент разбрах от вас, медиите. Днес извършваме проверка на редица язовири, като, разбира се, дойдох и тук, за да видя дали екологията не е засегната", каза Димитров по повод аварията на газопровода за Гърция.

Интерконекторът с Гърция трябва да е готов през октомври

"Това, което се е случило, е възможно най-доброто. Няма жертви, няма щети, няма пострадали. Има кал по храстите, които след три месеца ще се възстановят. Тоест, нямаме никакви екологични щети, слава Богу”, добави екоминистърът, цитиран от БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

Според него трудността е за аварийните екипи, които са се заели с възстановяването. "Да докарат една голяма тръба, да докарат електроженисти, агрегати и да организират изпомпването на водата", каза Димитров.

„Булгартрансгаз” ЕАД излезе с официална позиция за авариралия преносен газопровод за Гърция в района на Кулата. Според съобщението, аварията е настъпила в 07:56 часа тази сутрин.

Тя е предизвикала нарушаване целостта на газопровода на 200 метра преди линеен кран Кулата.

Участъкът е изолиран и са предприети всички необходими действия за извършване на авариен ремонт и възобновяване на преноса на природен газ за Гърция.

Премиерът Борисов също коментира инцидента. 

"Две са версиите, които ДАНС проверява. Аз понеже още като пожарникар съм участвал в такива аварии, според мен са много стари тръбите и са дали авария, но това е мое лично мнение, още нямаме експертиза. Бригадите са там, до края на деня ще бъде възстановено подаването на газ", допълни Борисов, цитиран от БНТ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама