Мутри, СРС-та и протести - големите кавички на месец юли

09:00, 01 авг 20 / Големите кавички 25 3087 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалия месец.

Прогнозите за горещо политическо лято се сбъднаха – хиляди българи повече от 20 дни протестират под прозорците на властта с искане за оставките на правителството и на главния прокурор. Недоволството си от работата на кабинета и прокуратурата изразиха и наши сънародници извън страната - в Европа, Америка и дори Австралия.

Въпреки това по всичко личи, че Борисов и коалиционните му партньори са готови на всичко, за да останат на власт - дори да се разделят с 4 министъра накуп. Всекидневните предупреждения на премиера, че ни очаква трудна зима и уверенията и увещанията му, че в такъв момент държавата има нужда от стабилност, не успяват да успокоят вълненията на улицата. Напротив – протестите прераснаха в национална стачка и блокираха страната.

Обграден от всички страни Борисов предприе пакет от спешни икономически и социални мерки, които да подпомогнат хора и бизнес в ситуацията на криза. Това обаче едва ли може да закрепи стола, който се клати под краката му, докато всичките му опоненти единодушно скандират „Оставка“ от сутрин до вечер.

"Мутри вън!"

Срещу премиера се изправи и президентът Румен Радев, който открито подкрепи протестите и обяви правителство и прокуратура за част от мафията. Ако в последните години между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2 са прехвърчали искри, сега между двете институции се води открита война. Призивът му „Мутри, вън!“ вероятно е най-запомнящата се фраза от изминалия месец. С тези думи държаният глава слезе при протестиращите и категорично се заяви като част от хората, които настояват за отстраняването на Борисов и Гешев.

"Българската мафия постигна невъзможното – обедини почтените хора срещу себе си. От нас, от всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт.

Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която прокуратура мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и за политически репресии. Българската мафия е безцеремонна, защото много дълго я търпяхме, защото твърде дълго бяхме зрители на собствения си живот, защото твърде дълго търпяхме лъжите от екрана... „Не“ на страха, ще си върнем България! Мутри – вън!". С тези думи президентът Румен Радев се обърна към присъстващите на протеста пред президентството.

"Битката с недосегаемите започна!"

Основен виновник за ситуацията, в която Борисов изпадна, обаче е лидерът на "Да, България" Христо Иванов. С две акции - една на плажа в парк "Росенец" и една пред ТЕЦ "Варна", той успя да задвижи колелата на системата и да нанесе няколко сериозни удара на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, да предизвика вълна от недоволство и да доведе до няколко оставки в правителството и на върха на НСО. Самият той обяви, че битката с недосегаемите е започнала и призова за рестарт на системата.

"Битката с недосегаемите започна!". Това написа съпредседателят на "Демократична България" след проведената му акция край брега на лятната резиденция на Ахмед Доган. "Лидерите ще отрекат това нещо, но по моя информация тук идват и Корнелия Нинова, и Бойко Борисов, за да пазарят политически сделки. Една от тези сделки е бъдещо управление, в което ДПС ще играе по-голяма роля, без това да е получило санкцията на избирателите. Ние сме тук, за да се съпротивляваме срещу това...", заяви той, докато се опитваше да достигне брега.

"По-тихичко с протестите!"

Събирането на хиляди хора по градските площади в страната изправи на нокти част от Щаба за борба с короновируса. Струпването на много хора на едно място и виковете на протестиращите според проф. Тодор Кантарджиев повишава риска от заразяване с Covid-19 затова призова за "по-тихи протести със спазване на дистанция".

Когато водим нормален и спокоен разговор, вероятността да се заразим с коронавирус е много малка, защото безсимптомният човек, както и човекът с много леки симптоми, отделят малко количество въздух. Когато разговорът е спокоен, рискът е минимален или просто го няма. Опасно е обаче, когато дори на открито някой заразен вика, говори високо, много емоционален е или пее. Тогава, даже при лека инфекция, но наличие на вируса в неговите горни отдели на дихателната система, той може да зарази. Затова викането, събирането на хора, протестите, например, са много хубаво нещо, но да минават малко по-цивилизовано - по-тихичко и с дистанция.” Думи на директора на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Гешев ще остане сам с каскета!"

Не бива да забравяме и другото действащо лице в ситуацията - главният прокурор Иван Гешев. Мнозина дори смятат, че по-голямата част от недоволството са дължи именно на неговите действия и на показната акция, с която държавното обвинение нахлу в президентската институция. И докато самият той обяви, че "чисти България от бизнесмени, които замърсяват", критиците му се увеличават.

"Имунитетът на президента не означава само, че той не може да бъде арестуван. Имунитетът на народния представител не означава само, че той не може да бъде арестуван. Става дума за неприкосновеност на институциите. Ако ти можеше да влезеш в президентството, можеш да влезеш и в парламента, както през 1945 година беше изведен Никола Петков за последен път. Този каскет, който ни демонстрира, че все едно сме 1945 година, трябва да бъде страхотна сигнална лампа...Всеки може да бъде застигнат. Защитата на държавните институции и конституционния ред трябва да ни води и да стоим заедно зад тях. Нека да успеем да отстоим конституционните основи на държавата. След 2-3 години, ако успеем да постигнем това с действия за реформа на прокуратурата, с осуетяване на възможността за появата на нови гешевци, ще бъде добър урок, но и голяма крачка напред за нашата нация в отстояване на демократичните ценности...Не може да не можеш да прецениш трябва ли да влезеш в президентската институция по този начин. Какъв си ти, бе? За какъв се мислиш? Какво като си събрал 100 прокурори, на които плащаш заплати или определяш кариерата? Всичко е временно на този святВсеки прокурор, съдия или друг човек трябва да знае, че в един момент остава сам с това, което е свършил. Сам с каскета си." Коментатр на лидерът на ПП "Движение 21" Татяна Дончева по повод прокурорската акция в Президентството и последвалото политическо и обществено напрежение.

Няма нито един главен прокурор досега, който да си е позволявал така свободно да изнася информация, събрана чрез СРС. Това е единственият главен прокурор. И аз не знам той какво цели – да злепостави цялата държава пред света. Това иска да направи този човек. В името на благодетеля, който го е избрал.“ Това каза бившият ръководител на Бюрото за контрол на СРС и специалист по наказателно право Бойко Рашков, който се присъедини към правния съвет н президента.

За момента прокуратурата е потъпкала принципа на следствената тайна и то безпрецедентно. Нямаме такъв период в новата демократична история на България, в който да е правено подобно нещо. По думите му битката се води между министър-председателя и президента, а прокуратурата изпълнява ролята на политическо средство.

Не е ли само наш Ваньо този герой, в целия свят, и с това ли ще му запомним мандата на този колега? Така ли са го учили в Школата в Симеоново този човек? Там имаше много добри преподаватели, много известни учени“, коментира още юристът и добави, че не вижда основание за пълзящо увеличение на броя на лицата, спрямо които са използвани и прилагани специални разузнавателни средства.

"Дядото комунист..."

Разбира се премиерът Бойко Борисов и този месец имаше няколко запомнящи се изявления - кое от кое по-цветисти. При всяка своя поява той обавяваше, че правителството ще изкара мандата си докрай, защото това е отговорното решение. "Само нашата отговорност ни задържа", повтаряше Борисов. 

Борисов обаче успя да взриви социалните мрежи не токова с нежеланието си да напусне властта, колкото с тези реплики:

Дни след като студентът Евгени Марчев разказа в национален ефир как е бит от полицаи в един от дните на протест, ситуацията коментира и премиерът Бойко Борисов. „Горчиво съжалявам, никога това не е било толерирано от нас“, заяви той и обяви, че скоро ще приключи проверката и ще стане ясно дали полицаи са употребили сила. Друга негова реплика обаче взриви социалните мрежи: „Неговият дядо комунист не е дал възможност някога ние да отидем да учим в Брюксел, в Хага, в Лондон или където и да било. На тяхната възраст, когато имаше авария в Чернобил и се стелеше радиоактивен прах, ни караха да маршируваме на манифестации с червени връзки. Така че тази демокрация им даде възможност да отидат да учат, да работят, да видят света. Време е в обществото да се проведе дебат по много теми". По време на аварията в Чернобил (1986 г.) Бойко Борисов е бил на 27 години и преподавал в школата на МВР, а не пионер с червена връзка.

Дядото на студента му отговори с призив да си подаде оставката, ако има поне малко морал. „Малко морал, много малко морал се иска. На вас ви липсва много, много морал“, коментира той. „Не съм никакъв комунист, аз съм д-р Димитров. Моите родители са прости орачи и копачи. Нямам закрила от никого. В моя живот сам съм се борил и всичко, което съм постигнал съм го направил с моя труд“.

"Аз не съм момиче да си пазя SMS-ите. Явно някои, които се имат за мъже, са далече от мъжете. Нали, за да си пазиш SMS-а с години, за да може да го покажеш". Така премиерът Бойко Борисов коментира текстовото съобщение "Добро утро, бос", изпратено до него и показано от обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков в четвъртък.

"Не съм крил, че познавам целия бизнес, това не е проблемът. Проблемът е в това, че обвиняват само другите. Проблемът е, че преди няколко седмици колегата Радев каза, че е недопустимо и престъпно това и настоя премиерът да си извади чатовете. Затова сега е толкова гузна ситуацията", каза още Борисов.

"Не виждам абсолютно нищо лошо... Единственото укоримо е да обвиняваш другите, а да казваш: Аз съм девица! В същото време се оказва, че не само, че не си, а много по-лошо", продължи той.

"Не съм адвокат на никой. От сутрин до вечер всеки иска да се оправдае с мен, но аз не съм крил", заяви Борисов.

Забранявам на Дани Кирилов да пише във „Фейсбук“ - не само, че не е смешно, а и възпалявате хората, с Христо Иванов сме работили години наред". Думи на премиера Бойко Борисов по повод публикация на правосъдния министър в социалната мрежа с коментар на случилото се при парк „Росенец“ и акцията на лидера на „Демократична България“ Христо Иванов, което предизвика вълна от неодобрение.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама