ВМРО – младежи искат „Баня Баши“ да стане музей

15:09, 27 юли 20 / София 25 1736 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

„Баня Баши“ да стане част от музей, искат от ВМРО – младежи. С тази категорична позиция Националният младежки комитет на ВМРО продължава своето настояване за реципрочност в действията на България по отношение на демонстративния акт на Турция статутът на емблематичната „Св. София“ от музей да се върне към действаща джамия.

 

Младежите на ВМРО продължават своята битка за запазване на културните и християнски ценности в Европа със своето предложение джамията в центъра на София да стане част от музейната експозиция на столицата и призовават Столична община да направи нужното, за да стане това предложение реалност.

Първа молитва в джамията „Света София“, траурни камбани в Гърция и Кипър

Ето  и пълния текст на позицията на НМК:

Дълги години Константинопол е бил обединителен център за православните християни в Европа, а „Света София“ – един от най-значимите религиозни символи. Превръщането ѝ в джамия е поредният знак, че Ердоган ще продължава да води османистка политика. Турският президент неведнъж е показвал религиозния си фанатизъм, като е заявявал, че границите на сърцето му обхващат територии, населени с мюсюлмани отвъд границите на турската държава. След превземането на Константинопол Мехмед II превръща „Света София“ в главната султанска джамия и тържествено присъства на първата петъчна молитва. В петък Ердоган лично прочете две от главните сури на Корана пред покритите икони и фрески на храма.

Този акт е ясен символ на намеренията на турския президент. Религиозният му фундаментализъм напомня за най-жестоките султани от времето на османската империя и по-специално за Селим I Явуз. Подобно на него Ердоган демонстрира желанието си да превърне Турция в център на мюсюлманския свят. Символичното нареждане на „Света София“ до джамиите в Мека и Медина е актът, с който турският президент демонстрира, че не желае да бъде просто османски султан. Той има намерение да бъде халиф на целия мюсюлмански халифат.

Еуфорията от този акт не подмина и България. В петък бе отслужена благодарствена молитва в софийската „Баня Баши“. Приветствията на българските мюсюлмани бяха отразени в турски медии. За нас този акт е неприемлив и е поредният опит на Турция да използва мюфтийството за провокация и вмешателство във вътрешните ни работи.

Вярваме, че агресивната политика и религиозният фанатизъм на Ердоган ще засилят активността на мюсюлманските общности и храмовете им. „Баня Баши“ винаги е бил обект на дебати, противоречия и провокации и неведнъж се е налагала намеса на органи на реда за опазване на сигурността на храма и поклонниците. Капацитетът на джамията е между 500-700 души. Затова по време на празниците и петъчните молитви богомолците се молят отвън на тротоара.

София е православна европейска столица и ние смятаме, че централните ѝ части не са правилното място за подобни гледки. В районът около „Баня Баши“ има и множество християнски храмове – функциониращи или исторически обекти. Шумът от минаретата смущава посетителите им и нарушава цялостния туристически облик на столицата ни. Така, както в центъра на Истанбул няма място за християнски храм със статут на музей, в центъра на София няма място за функционираща джамия.

Ето защо ние предлагаме „Баня Баши“ да стане част от музейната експозиция на София. Зелената площ между джамията и регионалния исторически музей на София създават възможност за открити изложби, а сградата ще се впише идеално в цялостния музеен сграден фонд. Такъв статут има „Ески джамия“ в Стара Загора, която е дом на музей на религиите.

Осъзнаваме, че ще бъдат необходими действия от страна на Столична община, за да може мюсюлманската общност в София да осъществява религиозната си дейност на удобно място и не смятаме, че това е пречка „Баня Баши“ да придобие статут на музей, достъпен както за мюсюлмани, така и за християни.

Столицата ни отдавна не е част от османската империя и централната джамия трябва да се превърне в исторически обект от периода на турското робство, срещу което се е борело освободителното ни движение.

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 17:57, 27 юли 20

Подкрепям!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама