Акцент на деня: Гювеч от мерки

17:30, 27 юли 20 / Политика 25 1792 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Гювеч от много мерки без особена връзка“ – така бившият икономически министър Николай Василев определи новите мерки, предприети от правителството за справяне с коронакризата. Те са в размер на близо 2 млрд. лв., от които 1,163 млрд. лв. са за социални мерки, а 730 млн. лв. - за икономически. След като премиерът ги представи перо по перо, обаче стана ясно едно - общият знаменател в тях е раздаване на всекиго по нещо.

Нови мерки срещу кризата: По-високи обезщетения за безработица и добавки към пенсиите

Голяма част от обществеността видя в мерките опит на Борисов да си „купи“ още време във властта и да усмири протестите. „Пожарникарска работа - хвърляш в паниката си пари да загасиш пожара на протеста“, коментира енергийният експерт Илиян Василев. Журналистката Миролюба Бенатова пък ги определи като „опит за подкуп на обществото с европейски пари“. „Подкупва всеки пенсионер с три месечни добавки по 50 лв.“, отбеляза колегата ѝ Велизар Енчев. А бившият управител на НОИ проф. Йордан Христосков определи мерките като политически и направени по принуда, „за да продължи по-дълго агонията и да се задържи на власт това мафиотско правителство“.


Снимка: БГНЕС

Самият премиер обаче е на мнение, че тези мерки са чакани от „хората, които не са на протестите, а работят“. Той похвали действията на правителството си с това, че „сме втори по дефицит“. „Ние все още не теглим заем, ние все още се опитваме да запазим бъдещето на следващите поколения. Затова и още сме карали на наличната „мазнинка“, подчерта Борисов. Той подчерта, че само отговорността го задържа в управлението и фактът, че предстоят тежки месеци. „Политическата класа не си дава сметка какви времена ще дойдат, когато денят намалее и дойдат грипове. Не му завиждам на този, който си мисли, че това е лесна работа“,  добави премиерът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама