Емил Ядков: Вътрешните правила целят да предпазят адвокатите от въвличане в изпирането на пари

18:25, 28 юли 20 25 1109 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Висшият адвокатски съвет счита, че вътрешните правила срещу изпирането на пари не могат да бъдат приети без да се предложат на дискусия от колегите. Тези вътрешни правила са в изпълнение на редица законови текстове и на европейски директиви и те не означават, че адвокатите ще станат доносници. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV Емил Ядков от Висшия адвокатски съвет.

„Те са по-скоро превенция на адвокатите да бъдат предпазени от въвличането в процеси на изпиране на пари или финансиране на тероризма“, каза той.

По думите му, това, което гарантира, че няма да се превърнат в доносници, е адвокатската тайна.

„Адвокатът действа при условието, че той спазва адвокатската тайна. Клиентите ни се доверяват, защото знаят, че адвокатът ще опази всички информации, които той е получил в хода на контакта със своя клиент. В правилата и в самия закон е посочено, че всички данни, които адвокатът получава, при установяване на правното положение на клиента за установяване на данни, които са свързани с подготовката, провеждането и приключването на едно съдебно производство, представляват адвокатска тайна и те не подлежат на разгласяване, дори при условията на Закона за мерките срещу изпирането на пари“.

По думите му, разпространяват се неверни факти по отношение на тези правила:

"Първо, никой не задължава адвокатите да докладват за всяка една сделка и всяка информация, свързана с изпиране на пари. Тези правила се прилагат само в посочените от закона случаи и то само тогава, когато се извършват правни консултации. При наличието на определени предпоставки, те са посочени в самите правила.

На следващо място, проверката, която проверката адвокатът трябва да извърши, макар да се нарича комплексна, е много улеснена и тя се състои от попълването от клиента на една декларация, образецът на която е посочен в правилата. Тя се съхранява в документите на адвоката за срока, за който той съхранява адвокатските книжа. След това той може да я унищожи. Никой не го задължава да съобщава на органите за това, че вероятно има съмнения за изпиране на пари.

Проблемът е - ако адвокатът бъде набеден, че участва в такъв процес, то тогава той следва да установява, че е спазил тези правила, за да се предпази – себе си или своя клиент от изпиране на пари или финансиране на тероризъм".

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама