9% ДДС за бира и вино от 1 август

10:12, 30 юли 20 / Политика 25 1542 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Нискоалкохолните напитки като вино и бира, заедно с услугите на туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз вече ще бъдат облагани с ДДС ставка в размер на 9%, съобщи БГНЕС.

Депутатите одобриха предложението на „Обединени патриоти“, подкрепено от коалиционния им партньор ГЕРБ, и на практика разшириха още кръга от стоки и услуги, облагани с по-нисък данък. Мярката е временна и ще действа от 1 август т. г. до 31 декември 2021 г., а целта и е да подкрепи туристическия бранш, който бе един от най-силно засегнатите по време на епидемията и извънредното положение.

Управляващите предлагат 9% ДДС и за фитнесите

В последния момент към тази група бяха добавени още фитнесите и спортните съоръжения, сред които басейни, игрища, зали за тренировки и други. „Това е свързано с пакетирането на целия туристически бранш под една единна данъчна ставка. Ефектът от намаляването на данъка вече е налице. Мярката дава своите резултати за храната, за ресторантите. Сега, с виното и бирата, ще завършим този свой жест в помощ на бизнеса. Не става въпрос само за подпомагане на туристическия бизнес, но косвено подпомагаме и производството на тези две напитки, които в над 90% са българско производство“, аргументира предложението лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Депутатите приеха и текстове, даващи възможност на туроператорите, взели аванси от своите клиенти, но изпаднали в невъзможност да осъществят пътуванията, да предложат заместващ ваучер, а ако клиентите откажат – срокът за възстановяване на сумата да бъде до края на годината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама