Според Борисов всички, които са против диверсификацията, искат оставка

13:25, 30 юли 20 / Политика 25 1672 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Премиерът Бойко Борисов инспектира строителството на интерконекторната газова връзка с България-Гърция. С него е и министърът на енергетиката Теменужка Петкова става ясно от видео споделено в профила му в социалната мрежа "Фейсбук".

"Опитваме се да наваксаме забавянето в проекта заради пандемията от коронавирус", заяви министър Петкова. В момента заварки на тръби за връзката се прави в землището на село Манастир.

"От Кърджали до Стара Загора трасето е разчистено. Проектът е изключително важен не само за България".

"Това е мечта за много поколения българи. Ние нямахме шанс като млади да имаме диверсификация, вечно зависехме от това дали Русия ще ни врътне кранчето. България изгражда своята газопреносна магистрала, която е перпендикулярна - Изток-Запад-Север-Юг. Вчера хората видяха близо 500 км от газопровода Изток-Запад, днес имат възможност да видят Север-Юг. Оттук ще дойде независимостта“.

"Трасето е изключително трудно, имаме две пресичания - под язовир Студен кладенец, и под река Марица. Много труден, пресечен терен", уточни енергийният министър.

Цялото трасе на интерконектора Гърция-България е 181 км като 151 км са на българска територия, останалите - на гръцка. Стойността на проекта е 240 милиона евро, от които 110 милиона евро са осигурени от българското правителство. Отделно за целта са отделени 39 милиона евро по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ и 45 милиона евро грант по Механизма за свързване на Европа.

Снимка: Правителствена информационна служба

„От Украйна до Гърция това, което правим в момента, е 100% диверсификация. Това е мечта на много поколения българи. Оттук ще дойде азерският газ, оттук ще дойде и втечненият газ“, изброи министър-председателят Борисов. "Всички, които са против диверсификацията, в момента призовават за оставка на правителството", каза Борисов.

"Ако не сме ние да го бутаме с всичка сила, няма и да го има', поясни още премиерът.

По време на инспекцията премиерът Борисов се срещна с кметове на общини от Хасковска област по поречието на река Марица.

Те докладваха на министър-председателя, че е възстановено водоподаването за битови нужди в региона, няма засегнато домакинство, което да не е получило минерална вода и благодариха на премиера за подкрепата. Борисов разпореди кметовете да продължат активно работа по справянето с проблема.

Борисов посочи още, че всички важни инфраструктурни проекти в страната продължават да се изпълняват - строят се магистрали, газопроводи, пречиствателни станции с помощта на които Черноморието е чисто и окуражи кметовете да изготвят проекти по места за още по-доброто благоустрояване на общините.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама