Промени в туризма: 35 евро субсидия за туроператорите и без PCR тестове за украинци

15:44, 30 юли 20 25 1735 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Туроператорите вече могат да кандидатстват за държавната помощ от 35 евро. Всички необходими документи, както и насоки за подаване на заявления са качени на официалния сайт на Министерството на туризма. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в Слънчев бряг.

Туроператори искат среща с премиера

Тя подчерта, че благодарение на бързата реакция, в изключително кратки срокове, в рамките на няколко дни са били разработени и одобрени необходимите формуляри, с което се оптимизира и времето, в което желаещите ще могат да се възползват от субсидията.

"Изключително важно е тази мярка да подпомогне освен това лято и предстоящия зимен сезон, но и сезоните през 2021 и 2022 г., за да се възстанови изцяло най-засегнатият сектор", заяви още министърът. Тя посочи още, че за държавната субсидия са заделени 55 млн. лв. от държавния бюджет, а анализите показват, че мярката ще доведе до 400 000 нови туристи.

По проблема с намалелия брой туристи това лято по нашето Черноморие, министърът на туризма заяви, че ще бъдат въведени облекчени условия за украинските туристи. Предвижда се отпадане на 72-часовия PCR тест преди пътуване.

Украинските туристи са сред най-редовните ни посетители. През миналата година Украйна е заемала 6-то място в класацията за входящ туризъм с над 471 хил. посещения на нейни граждани, реализирали ръст от 24 на сто спрямо 2018-а.

ЕК одобри субсидирането на туроператорите за чартърните полети до България

Помощта се предоставя на туроператори, които използват въздушни превозвачи с оперативен лиценз за изпълнение на чартърни линии до нашата страна с цел туризъм. Субсидия се отпуска за всяка заета седалка за всеки полет, като капацитетът на самолета не е по-малко от 100 места. Всички туроператори, независимо от местонахождението на тяхното седалище, могат да се възползват от отпуснатите средства. Условието е те да ползват услугите на въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз, издаден в Република България или друга държава член на Европейския съюз, или страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария или трета страна.

Схемата за държавна помощ обхваща полетите, извършени в периода от 14 май до 31 декември 2020 г. и представлява първа фаза от антикризисната мярка. Полетите, които ще се извършват през периода от 1 януари 2021 г. до 14 май 2022 г. ще са предмет на нова нотификация. Максималният размер по схемата за държавна помощ не може да надхвърля 800 000 евро на предприятие по фаза 1 под формата на преки безвъзмездни средства, като всички използвани стойности трябва да бъдат в брутно изражение, т. е. преди приспадането на данъци или други такси. Документите могат да се намерят на сайта на министерството.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама