Комисия в парламента проучва държавното участие в ПИБ

16:11, 30 юли 20 / Политика 25 1578 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Парламентът създаде временна комисия по повод придобиването на 18.35% от капитала на Първа инвестиционна банка от страна на държавната Българска банка за развитие. Предложението беше направено от "БСП за България" и одобрено единодушно със 130 гласа "За", предаде БТА.

Антимонополната комисия одобри държавното участие в ПИБ

В средата на миналия месец държавата се съгласи да плати 140 млн. лв., или 5 лева на акция. Официалният мотив за това бе необходимостта от капитализация на банката, за да се отвори пътя на България за присъединяване към Банковия съюз, а с това и към „чакалнята“ на еврозоната.

Казусът „ПИБ“: „Спасява“ ли държавата банката?

Димитър Данчев от левицата посочи, че предложението за създаване на временна анкетна комисия е предизвикано от поредица от скандални операции на ББР.

Комисията трябва да изясни и да анализира фактите и всички преки и косвени ефекти от тази операция със значим публичен ресурс. Срокът на работата й е два месеца.

СБЛЪСЪК: "За" и "против" сделката за ПИБ?

Тя ще бъде оглавявана от Евгения Ангелова от ГЕРБ, а неин заместник ще  бъде Румен Гечев от БСП. 
От ДПС и "Воля" сега не излъчиха свои представители, но председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обясни, че тяхната квота може да бъде допълнена на следващо заседание.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама