Провокации на „Орлов мост“: Арестуваха протестиращ

16:58, 31 юли 20 25 3674 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Антиправителствените протести в София продължават с блокади на ключови кръстовища. Второ денонощия затворени за движение остават пл. „Независимост“ и пл. „Орлов мост“, както и отсечката на бул.  „Цар Освободител“ от кръстовището до Ректората на Софийския университет.

Около 9.30 ч. тази сутрин възникна напрежение на „Орлов мост“ и се стигна до ареста на един от протестиращите – Петър Кърджилов, който бе част от екипа на бившия кмет на Младост Десислава Иванчева. Той бе задържан, след като заля с вода възрастна жена, която се възмути от блокадата на кръстовището. Тя от своя страна пък му посегна с бастун. В крайна сметка и двамата бяха отведени в Първо районно, за да се разреши случаят.

Няколко часа по-късно Софийската районна прокуратура обяви, че срещу Кърджилов е започнало разследване за хулиганство във връзка с инцидента. В прессъобщението се припомня още, че срещу него се води и друго разследване "за извършени от него миналата година хулигански действия в сградата на Специализирания наказателен съд", което още не е приключило.

Самият Кърджилов съобщи, че е задържан за 72 часа, а мярката му за неотклонение ще бъде разгледана от съда в неделя сутринта. 

РЕАКЦИИТЕ

От СДВР съобщиха, че получават множество сигнали от граждани, които са засегнати от блокадите и от дни предупреждават, че може да се стигне до инциденти с протестиращи. От полицията заявиха, че ще повишат нивото на тона към протестиращите. Органите на реда обясниха, че при задържането на Кърджилов не е употребена сила и не може да се говори за физическо насилие.

От Столична община обявиха, че се опитват да преговарят с протестиращи през блокираните кръстовища да може да преминават поне колите на градския транспорт, но до момента разговорите не са постигнали ефект – демонстрантите са категорични, че ще освободят движението след като исканията им за оставки на правителството и на главния прокурор бъдат изпълнени.

Участниците в палатковия лагер на пл. „Орлов мост“ видяха провокация в случката и помолиха властта да спре да им изпраща провокатори. „Подозрението ни е, че това беше провокатор, изпратен от ГЕРБ, за да се отклони вниманието от нашите искания, заявиха те на импровизиран брифинг. „Трети ден сме тук и никога не се е стигало до такива сцени. От наша страна провокация и агресия не е имало никога“, категорични бяха представителите на „Боец“. Според тях гражданите са солидарни с демонстрациите, а твърденията на полицията, че е затруднена комуникацията с протестиращите, не отговарят на истината.

В извънредно изявление от ГЕРБ отговориха, че жената от днешния инцидент не е част от партията и никога не е била. Уважаваме правото на всеки един да протестира, ние също сме го правили, но никога не е било за сметка на другите граждани. Не може малцинството да определя какво да се случва за сметка на мнозинството... Категорично осъждаме това, което се случва. Затварянето на възлови кръстовища е за сметка на другите граждани“, заяви депутатът Александър Ненков.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов изрази своето притеснение, че може да се стигне до конфронтация между гражданите и протестиращите, които затварят движението. Tой не отрече правото на протест на българските граждани, но смята, че трябва да се използват приемливи за цялото общество форми на недоволство.

От партия Волт, от движението на Мая Манолова Изправи се, БГ и от Движение България на гражданите пък възприеха като заплаха заявеното от столичната полиция, че ще втвърди тона към протестиращите в столицата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама