Мюсюлманите посрещнаха Курбан Байрам с молитви на открито и социална дистанция

08:17, 31 юли 20 25 1669 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

При строги мерки за здравна безопасност мюсюлманите посрещнаха Курбан Байрям. Заради пандемията от коронавирус и удължената противоепидемична обстановка молитвите отново бяха на открито със спазване на социална дистанция, съобщи БНР.

В Кърджали стотици вярващи коленичиха на футболното игрище на пазара, като всички носеха свое молитвено килимче, обясни районният мюфтия Бейхан Мехмед. "В град Кърджали, в централните ни джамии спазваме социалната дистанция от метър и половина. Всички вярващи идват с маски - за тези, които нямат, ние сме осигурили. На родителите - възрастните от нашите семейства, ще покажем необходимото уважение към тях, тоест целуване на ръце, но към по-големите, на които целувахме ръце досега, задължително ще им казваме само честит Байрям", обясни Мехмед.


Снимка: БГНЕС

За празника вече са приготвени 210 курбана за нуждаещите се в област Кърджали. Още 2 000 души ще получат консервирано месо по инициатива на Районното мюфтийство.

Празника на мюсюлманите честити премиерът Бойко Борисов. „Бъдете здрави и щастливи. Свещеният празник учи на смирение, уважение и подкрепа, благодарение на които и до днес живеем мирно и в дух на толерантност“, посочи той.

Поздрави отправи и председателят на парламента Цвета Караянчева. „Скъпи приятели, желая Ви сговор, вяра и добросъседство! Няма по-висше благо от споделената радост, от подарената надежда, от дадената прошка. Няма нищо по-ценно от обичта и подкрепата, от духовното просветление и чувството за общност. Нека силата на разума направлява делата Ви. Ръцете Ви да творят и съграждат, усмивката Ви да сгрява, думите Ви да лекуват. Само смиреното сърце е способно да отвърне на агресията с мир, на словоблудието - с мъдрост, на ненавистта - с човещина“, написа тя във Facebook.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама