Протестите срещу Нетаняху не стихват

13:13, 02 авг 20 / Свят 25 1905 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

12 души бяха арестувани, а стотици други разгонени от израелската полиция по време на протест срещу премиера Бенямин Нетаняху. Демонстрантите се бяха събрали пред резиденцията на министър-председателя с искане той да подaде оставка, съобщи БГНЕС.

Хиляди други излязоха по улиците на Тел Авив, за да протестират срещу корупцията и начина, по който правителството се справя с пандемията.

70-годишният Нетаняху е първият политически лидер в историята на страната, който ще бъде изправен пред съда по обвинения в корупция, мошеничество и злоупотреба с доверие, докато е все още на власт. Самият премиер отхвърля всички обвинения.

Първоначално Израел беше похвален за мерките за борба с пандемията, но след като през май страната започна постепенно да излиза от карантината, броят на заразените започна отново да се покачва. Самият Нетаняху призна, че някои от карантинните мерки са отменени твърде прибързано, например отварянето на кафенетата и ресторантите.

От началото на епидемията в страната са се заразили 72 000 човека, от които 523 са починали.

Протестите, насочени срещу политиката на правителството в борбата с коронавируса, продължават вече няколко седмици, но световните медии отчитат, че за първи път в тях участват толкова много хора. Според един от организаторите, демонстрантите са били около 30 000, докато медиите говорят за около 15 000 човека.

Отделни акции се проведоха по кръстовища, мостове и пътни възли в Израел– общо на 300 места на територията на цялата страна. Твърди се, че автомобил се е врязал в група хора, протестиращи на един от пътните участъци, а полицията води разследване на инцидента.

Заради протестите движението по улиците, водещи до резиденцията на Нетаняху, бяха блокирани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама