Ще се наложи страната ни да изтегли нов дълг, смята Емил Хърсев

10:05, 04 авг 20 25 1516 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"България остава в периферията на кризисния процес в икономиката", заяви финансистът Емил Хърсев пред Нова телевизия.

„Нещата идват по-бавно. Икономиката обаче е свързана и никой не може да остане изолиран. Затова вероятно ще има отражение и върху нас. Мога да кажа, че 7% спад, с който ни плашиха, няма да се случи в страната ни”, посочи обаче той.

Отпускат финансов стълб за 1,8 млрд. лв. за подпомагане на икономиката

„Добрата новина за България е, че ние нямаме потвърдено тримесечие със спад. Първото го завършихме с растеж, второто вероятно ще е със спад, но в никакъв случай няма да е в рамките на този, който Европейската комисия и Световната банка прогнозираха”, каза още Хърсев.

Според него до изтеглянето на нов дълг ще се стигне при всички положения. „Ние участваме в европейската програма за възстановяване. Там една сериозна част, около 40%, от всички мерки, които бяха договорени са дългови”, обясни Хърсев. Финансистът добави, че изтеглянето му ще се наложи за покриване и на мерките, които в момента се обявяват от държавата. 

Хърсев определи хаоса като най-страшното в настоящата ситуация. „Той ражда страшно безпокойство. Човекът има нужда от стабилност и трябва да знае какво се случва”, заключи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама