Четири тона пестициди откриха край Койнаре

14:44, 04 авг 20 25 2155 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Намериха 4 тона пестициди край град Койнаре. Опасният отпадък е бил в резервоари в халета на бивше летище. Оставени са там още през 90-те години. Това обясни екоминистърът Емил Димитров, който е на място. По думите му се очаква на същото място да излязат още 10 тона, съобщава Нова телевизия.

Издадохме заповед да се направи инвентаризация в цялата страна на загробени в критично състояние пестицити. Проблемите датират от 90-а година. Това са пестициди от 60-те и 70-те години, местени от склад в склад”, коментира пред журналисти Емил Димитров

По думите му се разкриват все повече места със загробени опасни отпадъци. 

Министър Димитров извърши инспекцията заедно със зам. - главен прокурор от Върховна административна прокуратура (ВАП) Десислава Пиронева. Това са първите от серия проверки във връзка с разпореждане на Прокуратурата относно нерегламентирано съхранение на негодни за употреба препарати за растителна защита.

Снимка: Министерство на околната среда и водите

Искаме да видим кои са най-критични и да започнем да ги чистим. Трябва да съгласувам действията си с прокуратурата. Поне най-опасните ще се опитаме да ги обезвредим. Това ще стане в чужбина”, заяви Емил Димитров.

Е-отпадъците могат да нараснат до 75 млн. тона годишно до 2030 г.

Средствата за това ще бъдат взети от други дейности, които могат да изчакат. 

Снимка: Министерство на околната среда и водите

„Нито един килограм пестициди няма да бъде унищожен в България. Това ще стане в чужбина. Не е стояло на дневен ред това да се случи в нашата страна“, категоричен беше министър Димитров. Той поясни, че след изваждането пестицидите ще бъдат преместени на площадка, която има разрешение за работа с опасни вещества. В склада те ще престоят защитени, преопаковани в съответни бидони, докато се разреши да се изпратят за инсинератор към държавата, която ги приеме, и с нотификация ще отидат в инсинераторите в Европа – Франция, Белгия, Швейцария, Дания. 

Министър Димитров припомни, че МОСВ е изпълнило европейски проект „Екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност“ по Българо-Швейцарската програма за сътрудничество за екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди. Обезвредени около 4000 тона от 70 склада от цялата страна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама