Месецът на недоволството

10:00, 09 авг 20 25 3828 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Вече месец виковете „Оставка“ и „Мафия“ под прозорците на властта не стихват. Всяка вечер центърът на столицата се превръща в своеобразна сцена, на която недоволни от сегашното изразяват желанието си за промяна. Исканията им са кратки и ясни - незабавната оставка на правителството и на главния прокурор, както и свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията.

Искрата, която запали общественото недоволство, бе акцията на съпредседателя на „Демократична Българя“ Христо Иванов край лятната резиденция на Ахмед Доган, където бе посрещнат грубо от служители на НСО, които охраняват почетния председател на ДПС. Грубото отношение на държавните охранители и липсата на достъп до плажа пред резиденцията, който е публична държавна собственост, предизвикаха сериозен скандал и доведе до вълна от протести и граждански акции.

И тук властта започна да си изпуска нервите. Още в първите по-големи демонстрации станахме свидетели на полицейска агресия над протестиращи. Напрежението ескалира и в следващите дни един срещу друг се противопоставиха участници в демонстрации и хора, които не ги подкрепят. Тази седмица пък видяхме как активисти на ГЕРБ посягат на журналисти, както и на сблъсъци между членове на партията и протестиращи.

За да успокои обстановката властта пристъпи към действия и настъпиха и няколко сериозни наглед промени – шефът на НСО беше сменен, Ахмед Доган и Делян Пеевски се отказаха от услугите на службата, спряха парите на ТЕЦ „Варна“ от студения ресерв, достъпът до плажа пред „летните сараи“ бе възстановен, а пътят до тях от частен отново стана общински. Не се размина и без политически ходове – под натиска на ежедневните демонстрации премиерът направи спешен ремонт на кабинета и се раздели с четирима министри – на финансите, на икономиката, на вътрешните работи и на туризма. Рокада имаше и в Министерството на здравеопазването - досегашният министър Кирил Ананиев напусна поста, за да поеме управлението на финансовото министерство.

Тези действия обаче не успяха да потушат напрежението в обществото. Политическата криза се задълбочи още повече, след като президентът Румен Радев открито се присъедини към исканията на протестиращите, нарече управляващите и главния прокурор „мутри“ и призова за техните оставки.

Решенията на Бойко Борисов не успяха да разколебаят желанието на протестиращите за промяна, напротив това ги убеди още повече, че са необходими радикални действия, а не козметични „поправки“. И демонстрациите им навлязоха в нова фаза – протестни лагери окупираха възлови кръстовища първо в столицата, а след това и на други места в страната. С всеки ден броят на палатките и шатрите там расте и жителите на тези "протестни селца" стават все по-категорични, че ще се преместят едва, след като исканията им бъдат удовлетворени.

Някои от тях са дори по-крайни и обявиха гладна стачка до оставките на кабинета и на главния прокурор. За момента обаче такива не се очертават. Правителството изглежда се е вкопчило във властта и обмисля всякакви варианти, кръпки и рокади само и само да изкара остатъка от мандата си. В последните дни властта угажда на всички и раздава пари на калпак на всеки, който поиска, но първи на опашката, разбира се е държавната администрация.

Всеки ден на власт обаче струва прекалено много – и на ГЕРБ, и на държавата. Последните социологически проучвания показват, че управляващата партия губи електорална подкрепа заради протестите. В същото време политическите опоненти обвиниха Борисов и правителството, че използва последните си дни на власт, за да заграби държавата и да уреди „близките си хора“. Според тях пример за това е сделката за продажба на БТК, която беше реализирана тихомълком.

Играта на нерви продължава, а решаваща роля за изхода ѝ ще бъде кой от двата лагера - управляващи или протестиращи, ще издържи по-дълго. Паралелите между събитията днес и преди 7 години не са случайни - и сега, и тогава в основата им стоят едни и същи лица, ролите обаче са разменени. През 2013 г. правителството на Пламен Орешарски подаде оставка на 43-тия ден от протестите под надслов #ДАНСwithme. Днес е 32-ят ден от протестната вълна - да видим докога ще издържи кабинетът "Борисов 3".

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 23:14, 10 авг 20

Пламене Орешарски не е подал оставка на 43 ден!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама