Кой ръководи държавната фирма "Еко антрацит"?

14:58, 07 авг 20 25 3012 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Еко Aнтрацит" ЕАД е интересна фирма, която на пръв поглед няма никаква особена дейност. През последните години тя основно е преотдавала на подизпълнители задачи, възлагани й от държавата - по един път годишно, за суми между 1 и 4 млн. лв. Въпреки това обаче преди две години тя получава от правителството допълнителни 120 млн. лв. аванс, без обаче да се уточнява за какво точно. На дневен ред излиза въпроса кой се разпорежда с харченето на тези средства.

Проверка на медията ни показа, че в дружеството се забелязват някои интересни зависимости. В борда на директорите участва Георги Васев, който е брат на скандалната бивша депутатка от "Атака" Миглена Александрова. Понастоящем Александрова е началник на политическия кабинет на Министерството на икономиката, което се явява принципал на "Еко антрацит" ЕАД.

Така роднинската връзка прераства в служебна и поражда някои съмнения за конфликт на интереси.

Има обаче и още. През 2013 г. Георги Васев причинява смъртта на възрастен човек, след като шофира с превишена скорост и без книжка. За провинението си той е осъден условно на 5 г. изпитателен срок. Въпреки присъдата си членът на борда на директорите на държавното дружество остава на поста си.

Съществуват и сериозни съмнения относно качествата на Георги Васев и притежаваната от него професионална квалификация. Той е фитнес инструктор със средно образование, но това явно не му пречи да ръководи държавното дружество.

С оглед на всички изброени факти възникват някои въпроси. Разполага ли Васев с  необходимата компетентност, за да управлява такова дружество? Няма ли в държавата хора, притежаващи нужната квалификация, които да се справят с тази задача? Как се е озовал на този пост – благодарение на личните си качества или в следствие на тайни задкулисни договорки и политически протекции? И не на последно място – има ли конфликт на интереси между брат, член на борда на директорите на държавно дружество и сестра, която е началник на политическия кабинет на министерството, принципал на въпросното дружество?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама