Нитро кафе - нова огнена напитка за старт на деня

10:10, 08 авг 20 / Любопитно 25 2558 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Спи ви се, а сте на работа? Ударете едно нитро кафе и ще получите летящ старт на деня. Това не е нова мода в кафето, а съвсем различен начин за извличането на напитката от кафевите зърна. Няма и никакъв алкохол в напитката, а просто студено сварено кафе от зърна Stumptown, инфузирано със 100% азот.

Нитро кафето е вид кафе с добавен азот. За неговото приготвяне се използва ледено студено сварено кафе, което е наситено с инертния газ чрез оборудване, използвано в бирената индустрия. Това се прави, за да се подобрят вкусовите характеристики на напитката и да й се придаде специална текстура, характерна за наливна бира, обясни блогърът и специалист по кафето Олга Игнатиева, цитирана от БГНЕС.

Снимка: Pixabay

Какво прави азотът с кафето- насища го с малки мехурчета, които създават кадифена текстура. Вместо редовно черно кафе, получаваме напитка, която прилича малко на тъмна наливна бира. Когато се налива в чаши, има пяна в чашата. Азотът също така придава на напитката сладост и кремообразност, което го прави доста приятно за консумация. Също така тази напитка се сервира охладена, тъй като охлаждащото устройство от бирената индустрия се използва за насищане с азот.

Единственият недостатък на такава напитка е много висока концентрация на кофеин. Ако изпиете 200 мл нитро кафе, това ще окаже много силно влияние върху нервната система. Не трябва да го пиете вечер, няма да заспите. Можете да пиете сутрин, но в малка доза. Ако пък кофеинът ви действа много силно, то тогава изобщо не я опитвайте, казва още блогърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама