Ден 31 на протести: Яйца и домати полетяха към сградата на МС

22:05, 08 авг 20 25 3816 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

Днешният 31 ден на антиправителствени протести започна мирно и спокойно. Въпреки силния дъжд, хиляди хора за поредна вечер излязоха в "триъгълника на властта" с искания за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

На "Орлов мост" към 19.00 часа обстановката бе спокойна. Протестиращите построиха лагера си от двете страни на пътното платно. Средата му бе освободена за линейки и пожарни автомобили. Лагерът бе ограден от контейнери за смет, пейки от Борисовата градина, дървени палети и бетонни кашпи. Интензивно е движението на пешехотдци, велосипедисти, скейтбордисти. Лагерът вече е електрифициран чрез агрегат.

Към 20.00 часа силната буря в столицата нанесе щети върху част от палатките и тентите на площад "Независмост".

Малко преди 21.00 часа яйца и домати полетяха към сградата на Министерски съвет.

Жена с вувузел започна да танцува сама хоро сред разбитите яйца и домати. Полицията се опита да я отстрани, но не успя и тя продължи протестното си хоро.

Снимка: БГНЕС

Дъждът не спря протестиращите, като те за поредна вечер излязоха със знамена, вувузели, свирки и чадъри, настоявайки за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. След бурята дърво се пречупи от силния вятър на площада пред президентството. Един от клоните му падна между дърветата. Няма пострадали, а екип на аварийното звено на Столична община отстрани падналия клон от жълтите павета.

Около 21.15 часа протестиращите в пространството пред Министерския съвет и президентството тръгнаха на шествие към "Орлов мост", за да се слеят с групата, която е барикадирала ключовото столично кръстовище. Около 1500 души се придвижват по жълтите павета с възгласи "оставка". Въпреки дъжда, протестиращи продължават да идват. Полицейското присъствие не е засилено. 

Снимка: БГНЕС

По време на снощните протести бяха върнати палатковите лагери пред сградата на Министерски съвет, кръстовището при Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и този на "Орлов" мост. Лагерите бяха премахнати в ранните часове на вчерашния ден от служители на МВР. По време на акцията бяха арестувани 12 души, които по-късно бяха освободени.

По-рано днес от полицията обявиха, че по време на вчерашните протести няма задържани. По-късно стана ясно, че журналистът от Антикорупционен фонд (АКФ) Николай Стайков е бил задържан. Самият той потвърди това и публикува копие от заповедта си за задържане в профила си в социалната мрежа "Фейсбук".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама