Трайчо Трайков осъди КПКОНПИ за близо 100 000 лв.

10:08, 12 авг 20 / Политика 25 2300 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Бившият министър на икономиката и настоящ кмет на столичен район „Средец“ осъди на първа инстанция антикорупционната комисия КПКОНПИ за 99 639 лв. за причинени морални вреди и пропуснати ползи, съобщи „Сега“.

Производството за конфликт на интереси срещу Трайков започна през 2012 г. по негово настояване. По това време комисията се ръководеше от Филип Златанов, останал в историята със скандалното си тефтерче, в което беше записано кой да бъде ударен. Трайков присъства в тефтерчето с "Трайчо да се движи". Неговият казус бе решен за отрицателно време от комисията на Златанов. Тя прие, че като министър той е бил в конфликт на интереси при даването на концесия на "Каолин".

Трайков сам сезира комисията срещу себе си месеци, след като вече не беше министър, заради твърденията на тогавашния водещ в ТВ7 Николай Бареков, че е в конфликт на интереси. Целта на Трайков е да изчисти името си, но вместо това е признат в нарушение. Две години по-късно обаче казусът е вече приключен с влязло в сила съдебно решение, че комисията не е права. През 2019 г., малко преди да изтече давността за търсене на обезщетение, Трайков подава иска си срещу КПКОНПИ.

С него твърди, че заради решението за конфликт на интереси от "Балканстрой" са оттеглили офертата си за работа и заплата от 10 хил. евро месечно. Бившият министър претендира и за 12 хил. лв. неимуществени вреди - понесени душевни болки и страдания. За тях пред съда разказват двама свидетели - жената, с която живее, и негова колежка.

КПКОНПИ пледират, че решението за конфликт на интереси е отменено от съда не защото нямало конфликт, а защото била изтекла давността. Освен това юрисконсултите на Цацаров настояват, че Трайков сам си е навредил като е сезирал комисията да го провери.

Съдът приема, че като бивш министър Трайков е бил добре известна в обществото личност и решението на комисията, отразено в публичното пространство и придружено с недобронамерени коментари, е увредило авторитета и доброто му име в обществото.

Отношенията на Трайков с КПКОНПИ не се изчерпват само с това дело за вреди. В Софийския градски съд от 2018 г. виси процес за конфискация на имущество за 2,4 млн. лв., воден от КПКОНПИ срещу Трайков. Това дело стана възможно, след като Трайков бе обвинен по делото за приватизацията на държавния дял в електроразпределителната компания "EVN". През юни то приключи на първа инстанция с оправдателни присъди.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама