Адвокат сигнализира Агенцията за закрила на детето заради снимката на Борисов с внуците му

16:56, 13 авг 20 25 15693 Шрифт:
Автор:

Адвокат Елена Гунчева изпрати отворен сигнал до Държавната агенция за закрила на детето срещу премиера Бойко Борисов. Поводът е снимката, публикувана преди дни в официалния профил на министър-председателя, на която позира с двете си внучета.

Гунчева е категорична, че това е нарушение на чл. 11, ал.4 от Закона за закрила на детето - „Всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности”.

"Уведомявам ви за забелязано от мен нарушение на чл.11 ал. 4 от Закона за закрила на детето, предложение първо – „въвличане в политическа дейност”, извършено от лицето Бойко Методиев Борисов по отношение на малолетни деца, за които същият твърди, че е в роднинска връзка по пряка линия. Нарушението е извършено на 09.08.2020 г. в 17,49 часа, като лицето Борисов на политическата си страница, където представя политическата си и обществена дейност, както и действията и коментарите му по отношение на държавното управлеие, е публикувал снимка на себе си и две малолетни деца, без да им закрие лицата на изображението, с коментар, че „Домът е там, където те се усмихват. Винаги е добре да си поговориш с дете, най-верните решения идват от тях. Време за техните усмивки и моите решения!”, пише в сигнала си Елена Гунчева.

"Безспорен факт е, че снимката е публикувана на политическа страница на лидер на политическа партия и министър-председател на държавата. Общоизвестно е българският народ какви решения очаква от лицето Бойко Методиев Борисов и в каква връзка ще бъдат те – а именно, ще подаде ли оставка под натиска на продължаващите повече от месец сериозни протести срещу неговото управление. В този смисъл и публикацията представлява политическа такава и е с цел именно политическо въздействие и извличане на полза от снимката на малолетни деца, прегърнати от човека, на когото огромен брой хора искат оставката заради бъдещето на своите деца", категорична е тя.

"Считам, че лицето Борисов грубо е нарушил не само чл.11 ал.4 от Закона за закрила на детето, но и редица международни конвенции, гарантиращи закрилата на децата, поради което моля да извършите необходимата проверка, да установите с акт нарушението и да наложите предвидената в закона глоба на лицето. Също считам, че следва да проверите, дали децата на снимката не са в постоянен риск по смисъла на закона, тъй като това е пореден опит да се използват малолетни деца в политическата надпревара и решения, което е недопустимо", пише още адвокат Гунчева.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 БЕЗПЛАТНИ Е-КНИГИ 00:10, 26 авг 20

bg-biblioteka.blogspot.com

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама