Жълт код за интензивни валежи в Западна България

07:30, 15 авг 20 25 1876 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Жълт код за значителни и интензивни валежи е обявен в 9 области от Западна България. Лошо време се очаква в София, София град, Видин, Монтана, Враца, Перник, Кюстендил, Благоевград и Пазарджик.

Има опасност и от градушки.

В тези области количеството на валежите може да достигне 30-50 литра на квадратен метър.

В събота над източната половина от страната ще се задържи предимно слънчево. Над западната след обяд и до полунощ ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, в отделни райони временно интензивни и значителни по количество, с гръмотевични бури. Има условия за градушки.

Вятърът ще бъде от изток-югоизток, слаб, в Източна България - умерен. Максималните температури ще са предимно между 29 и 34 градуса, по-ниски по Черноморието.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са 27-29 градуса, малко по-високи от температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините ще бъде предимно слънчево. След обяд над масивите в Западна и Централна България ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от дъжд, гръмотевични бури и градушки. На места в Стара планина и в Средна гора валежите ще са интензивни и значителни по количества. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е 24 градуса, на 2000 метра - около 17 градуса.

През нощта срещу неделя валежи и гръмотевична дейност ще има и в Централна България, на места в Западна валежите временно ще спрат, гръмотевиците ще затихнат. Около и след обяд, главно в западните планински райони, а и на изолирани места на изток, ще превали и прегърми, без валежи и предимно слънчево ще остане по Черноморието. Дневните температури ще се понижат и максималните ще бъдат предимно между 25 и 30 градуса. В понеделник времето ще бъде слънчево, с купеста облачност след обяд над планините в Западна България, където на отделни места ще превали краткотраен дъжд. Вятърът ще бъде умерен, от изток. Температурите съвсем слабо ще се повишат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама