Как се свиква Велико народно събрание?

12:24, 14 авг 20 25 5516 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

След повече от месец протести премиерът Бойко Борисов обяви, че иска нова Конституция и свикване на Велико народно събрание. Министър-председателят заяви също, че ще се оттегли от поста в момента, в който депутатите решат за ВНС. TOPNOVINI.BG представя каква е процедурата за свикване Велико народно събрание и какви са правомощията му.

ГЕРБ предлага нова Конституция

Великото народно събрание е специализирана законодателна институция в България, която има изключителни права да извършва определен кръг конституционни промени, макар че промени могат да бъдат правени и от Обикновено народно събрание.

Как се свиква Велико народно събрание?

Великото народно събрание се състои от 400 депутати, за разлика от постоянно действащото Народно събрание, съставено от 240, като така се цели по-широко представителство.

За свикването му са необходими подписите на най-малко 2/3 от всички народни представители, т.е поне 160.

След като това решение бива гласувано положително, в рамките на 3 месеца се насрочват избори от Президента на Р България.

След избиране на Велико народно събрание, Народното събрание, взело решение за свикването на ВНС, се разпуска.

Въпреки че може да изменя Конституцията, ВНС не може да се произнася по всички въпроси, а само по тези, за които е изрично свикано. Щом го направи трябва да се разпусне. В някои неотложни случаи обаче може да се наложи ВНС да продължи дейността си като Народно събрание. Така например през 1991 г. 7-то ВНС продължават дейността си по-дълго от предвиденото поради сложната политическа обстановка в страната.

Какви въпроси разглежда и решава ВНС?

Приема нова конституция – основният закон, който предопределя насоката на развитие на страната и принципите на управление. Пример за такъв принцип е – „Република България е правова държава“ и се управлява според Конституцията и законите;

Решава въпроси, които са свързани с изменение на територията на държавата, както и ратифицира международни договори, които предвиждат такова изменение;

Решава въпроси, които са свързани с промяна на формата на държавно управление и държавно устройство.

Колко пъти е свиквано Велико народно събрание?

До този момент до свикването на Велико народно събрание се е стигало точно седем пъти.

I Велико народно събрание

Заседава в Търново от 17 април до 26 юни 1879 г. с председател екзарх Антим I.Избира германския принц Александър Батенберг за пръв български княз.

II Велико народно събрание

Заседава в Свищов на 1 юли 1881 г. с председател Тодор Икономов. Суспендира Търновската конституция и въвежда Режима на пълномощията, като гласува исканите от княз Александър Батенберг извънредни права да управлява страната 7 години с помощта на Държавен съвет.

III Велико народно събрание

Заседава в Търново от 19 октомври 1886 г. до 3 август 1887 г. с председател Георги Живков, по-късно заместен от Димитър Тончев.Избира за княз принц Валдемар Датски, а след отказа му да заеме престола избира германския принц Фердинанд Сакс-Кобург-Гота за княз.

IV Велико народно събрание

Заседава в Търново от 3 до 17 май 1893 г. с председател Димитър Петков. Приема закон за изменение на 13 члена от Търновската конституция – създават се две нови министерства, князът получава правото да награждава с ордени, променят се ограниченията на вероизповеданието на монарха и престолонаследника и други.

V Велико народно събрание

Заседава в Търново от 9 юни до 9 юли 1911 г. с председател Стоян Данев.Приема изменение на Търновската конституция – титлата княз се заменя с цар, разширяват се външнополитическите правомощия на монарха и други.

VI Велико народно събрание

Заседава в София от 7 ноември 1946 г. до 21 октомври 1949 г. с председател Васил Коларов.Изработва и приема през 1947 г. Конституция на Народна република България и други важни закони.

VII Велико народно събрание

Открива се във Велико Търново, но заседава в София от 10 юли 1990 г. до 2 октомври 1991 г. с председател акад. Николай Тодоров.  На 12 юли 1991 приема Конституцията на Република България и продължава да изпълнява функциите на Обикновено народно събрание до избирането на ново такова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама