Христо Иванов: Велико Народно събрание е стопиране, а не рестартиране на демократичния процес

12:51, 14 авг 20 25 2444 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

В анонса на премиера Бойко Борисов не виждаме реално решение на кризата. Виждаме опит решението да бъде използвано и подменено, така че да се спечели време. Основната цел на Борисов е да спечели време и да отложи оставката си и да си осигури възможност той да си организира парламентарните избори, сменяйки в последния момент правилата, по които това ще се случи. Това заяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов по повод желанието на ПП ГЕРБ за промени в Конституцията и свикване на Велико Народно събрание.

ГЕРБ предлага нова Конституция и още...

По думите му това е изключително опасно, защото хората настояват за ясно поемане на политическа отговорност. "Хората настояват за две ясни оставки - на премиера и на главния прокурор Иван Гешев. Нещо, за което не чухме", добави Иванов.

Лидерът на "Да, България" е категоричен, че нито една от промените, които Борисов анонсира, не изисква свикване на Велико Народно събрание.

"Нашата позиция е, че с Народното събрание, с достатъчно смелост, може да направи тези промени - и по отношение на съдебната власт, и други - по-смели и по-амбициозни. Варианта с Велико Народно събрание практически означава стопиране, а не рестартиране на демократичния и политическия процес за месеци, а може би и за години", каза още той.

По думите на Иванов предложенията, които Борисов лансира за промени в съдебната власт, са разработени от екипа му в правосъдното министерство, но са били отхвърлени още през 2015 г.

"Това, което Борисов лансира днес, не е нова конституция, а ревизия на глава съдебна власт. Единствената тема, различна от правосъдието, по която той предлага промяна, е намаляване на броя на депутатите, което противоречи на заявката на премира за широко представителство при взимане на решения", каза още Иванов.

"Ние сме против идеята за намаляване на депутатите, защото така българите ще получат по-малко представителство в парламента", поясни Иванов.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:32, 14 авг 20

"В анонса на премиера Бойко Борисов не виждаме реално решение на кризата." Не виждме обаче и Христо Иванов какви решения е предложил за решаване на кризата, само с викане оставка и оплюване на друите няма да стане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама