Дават 400 хил. лв. на земеделците, пострадали от пожарите в Хасковско

19:30, 14 авг 20 25 2877 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Земеделските производители от област Хасково, чиито стопанства пострадаха от пожарите, ще получат извънреден de minimis в размер на 400 хил. лв. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на среща със стопани в село Рогозиново, община Харманли, съобщиха от МЗХГ.

Помощта ще се предоставя за постоянно затревени площи, пасища, ливади, люцерна и на фермери с трайни насаждения. "В Хасковска област са установени 10 500 дка опожарени площи. От тях има постоянно затревени, които служат за изхранване на селскостопанските животни", уточни земеделският министър.

Към момента са установени 54 пострадали земеделски стопани, сред които и един фермер с 9 изгорели животни. Танева поясни, че за животните е прието обезщетение до 1000 лв. на животинска единица. „Предвидените ставки за подпомагане са: за трайни насаждения до 120 лв./дка, фуражни култури - до 40 лв./дка, постоянно затревени площи - до 30 лв./дка. Това важи за общините от Хасковска област, в които имаше обявено бедствено положение", уточни тя.

За да не се изпусне фермер, пострадал от пожара в Хасковска област, за който е ясно, че не е причинен от дейността на земеделски стопанин, ще се събират цялата следваща седмица документи и заявления. „Ще проверим площите или животните, които са заявени за обезщетение, дали наистина са унищожени, а през последващата седмица - в понеделник, ще бъдат наредени плащанията. В дните 24.08 и 25.08 стопаните ще получат средствата по този de minimis“, обясни земеделският министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама