Вместо промяна, Борисов предлага подмяна, заяви Христо Иванов

12:35, 15 авг 20 25 2374 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"На България не ѝ трябва нова Конституция, а конкретни неща да се променят в настоящата. Протестът иска оставка и отговорност на главния прокурор. Борисов продължава да охранява бясното куче на Пеевски - Гешев. Цялата игра е печелене на време и подмяна", заяви пред bTV съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

ГЕРБ предлага нова Конституция и още...

Продължава да няма директна процедура за освобождаване на главния прокурор. Предлага се нещо, което не изисква Велико Народно събрание, което не изисква нова Конституция", категоричен бе той.

"Нас ни хвърлят в тотално друг мач с желание да сменят дневния ред. Направеното от Борисов е престъпление към младите хора. В следващите няколко години вместо да правим модернизация, вместо да преминаваме към новата технологична реалност на икономика, на енергетика, ще се занимаваме с ченгета като Красимир Каракачанов, Георги Марков, хора като Близнашки и т.н.. Това е абсолютно безсмислено", заяви още съпредседателят на "Демократична България".

"Хората искат механизъм, по който Иван-гешевци да не са възможни, Борисов не смее да предложи подобно нещо. Хората искат да си упражнят правото на избор, вместо това им се предлага настоящия изпразнен от съдържание парламент, той да им каже каква да е промяната. Това е циментиране на статуквото", коментира още Иванов.

Христо Иванов: Велико Народно събрание е стопиране, а не рестартиране на демократичния процес

"Борисов не е глупак, той си дава сметка за това, което прави. Борисов е принуден да обслужва позорната необходимост на Пеевски да спечели политическо време, за да се прегрупира. На Росенец се видя, че хората искат да счупят страха.

"Хората ще се приберат от улицата, само когато бъдат чути. Те имат конкретни искания. Борисов слиза от сцената. Има един прост механизъм, измислен от пет хиляди години и той се казва избирателната урна. Борисов обаче праща България в политическо безвремие", заяви още Христо Иванов.

В заключение той се обърна към управляващите с думите: "Как не ви е срам?"

Според генерал Атанас Атанасов свикване на Велико народно събрание не е необходимо, а предложенията могат да бъдат осъществени и със законодателни промени. 

"Сетих се, че по времето на соца имаше един знаков филм "Маневри на последния етаж". Ние наблюдаваме "Маневри на последния етаж" на днешната властта, която се опитва да имитира реформи, а основната цел на тази имитация е да печели време, за да се удържи властта на всяка цена", коментира той.

“Този ход, който предприе Борисов, е най-силното доказателство за неговата зависимост от това задкулисие, което се доминира от ДПС. Последните 24 часа единствено мълчи ДПС, защото идеята и тяхна. И Борисов на практика е говорител на това задкулисие, което управлява“, каза Атанасов на пресконференция.

Атанасов призова протестиращите да не се поддават на тези предложения, защото това е с цел да се спечели време.

"Най-добрият изход за България в настоящата политическа криза е незабавната оставка на правителството и предсрочни избори, коментира лидерът на "Демократична България" Христо Иванов.

Той припомни, че протестът иска оставка и отговорност от главния прокурор, а по думите му в предложените от премиера промени няма никакви гаранции, че мандадът на обвинител номер 1 ще бъде прекратен: “Едното нещо, за което няма нищо съществено е статутът на главния прокурор. Цинична измама, особено по отношение на младите хора, в които иначе Борисов се кле вчера, четейки текст, написан от друг. Искаме избори!“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама