38 ден на недоволство: Протестиращи запалиха свещ и се помолиха навръх Голяма Богородица

21:44, 15 авг 20 25 3129 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

За 38 пореден ден недоволните от управлението се събраха под прозорците на властта, за да поискат оставката на правителството и на главния прокурор. Те продъжават да настояват и за въвеждането на електронно дистанционно гласуване и промяна в Основния закон на страната.

Демонстрантите не приемат предложението на премиера за "рестарт на държавата" чрез промяна на Конституцията и свикване на Велико Народно събрание. Днес организаторите на протеста от "Отровното трио" обявиха, че това е поредна лъжа на Борисов и Гешев, чиято цел е единствено да им спечели време. Те бяха категорични, че "никой няма да води дебат с власт, загубила окончателно доверието на гражданите".

И днес протестиращите в София се събираха в т. нар. "Триъгълник на властта" в столицата, а после се се отправиха към пл. "Орлов мост".

На днешния голям празник Успение Богородично участниците в протеста запалиха свещ пред голяма икона на Богородица "Всецарица", донесена на пл. "Орлов мост" от отец Дионисий, който бе освободен като предстоятел на патриаршеския храм "Св. Александър Невски" заради зарята навръх Великден през 2016 г. 

Дионисий нарече лагеруващите "орли" и помоли Богородица да им помага "в правдивата им кауза". "Избави нашето отечество злото, което го управлява", призова в молитвата си Дионисий, който нарече управлението "демонско".

И Църквата с коментар за политическата криза

Хората останаха смирени по време на молитвата, а след нея викнаха "Оставка". Малко след молението над столицата се изля силен дъжд и разпръсна част от протеста.

Блокадите на възлови кръстовища остава една от основната форма на протест

Затворени за движение са три ключови точки в София - районът между Министерския съвет и Президентството,кръстовищата на пл. "Орлов мост" и това при Ректората на Софийския университет. Късно снощи беше освободено за движение кръстовището пред румънското посолство, което втора поредна вечер беше блокирано от протестиращите.

Тази вечер във Варна беше блокирано второ кръстовище - това на бул. "Мария Луиза" и ул. "Шипка". Новата точка на протеста е съвсем близо до блокираното с палатки кръстовище при сградата на общината. Градът днес отбелязва поразника си и протестиращите "поздравиха" по този повод управляващите с викове "Оставка".  

Напрежение между простестиращи и хора, които не подкрепят демонстрациите

Малко след 19.30 часа полицията в София задържа буйстващ мъж в района на фонтана пред президентството. Мъжът, във видимо нетрезво състояние, крещеше, държеше се агресивно и се съблече по бельо.

Напрежение възникна между протестиращи и жена, която е недоволна от продължаващите антиправителствени демонстрации. Тя обвини демонстрантите, че са платени, а те от своя страна я обявиха за провокатор. До сблъсъци не се стигна, а конфронтацията остана на ниво словесни пререкания.

Демонстрации се провеждат и в други градове в страната

В Пловдив недоволни от правлението се събраха на площада пред общината под звуците на революционни песни.

В Русе по традиция антиправителственият протест отново бе мълчалив. Недоволните насядаха пред Съдебната палата и единствено плакатът "Оставка! Веднага!" подсказваше, че на площада има протестна акция.

Протестите получават подкрепа и зад граница

Българи в чужбина също изразяват своята покрепа към антиправителствените протести. Българи излязоха за седми път на протест срещу правителството на Борисов в Кьолн. Демонстрации има и в други точки на света.

Тази неделя наши сънародници ще протестират в Берлин, Мюнхен, Манхайм и Щутгарт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама