369 лева линия на бедност се предвижда за 2021 г.

11:10, 16 авг 20 25 2392 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

369 лева ще бъде официалната линия на бедност за 2021 г. Tова предвижда проект на правителствено постановление, качен в портала за обществени консултации за обществено обсъждане със срок 12 септември, съобщи БНР. За тази година линията на бедност е 363 лева.

2504 лв. месечно са нужни за издръжката на четиричленно семейство

За обществено обсъждане преди дни беше качен още един проект - за определяне на методиката за определяна на линията на бедност, който предвижда социалният министър да има правомощията да предлага размера на официалната линия на бедността според възможностите на бюджета.

Промените са заради влошената икономическа ситуация, предизвикана от разпространението на COVID-19.

Сумата на линията на бедността от 369 лв. от 1-ви януари 2021 г. е с 1,9% или 6 лева по-висока от действащия сега праг на бедност и според мотивите в проекта ще съответства именно на намаления икономически ръст и макроикономическа прогноза.

Отчита се потреблението на най-ниско доходните групи от населението и индексът на цените на малката по състав кошница, предвид очакванията за 0,1% инфлация за 2020 г., финансовата подкрепа за хората с увреждания ще запази покупателната си способност, пише още в мотивите.

За догодина се предвижда да бъде указана финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания на около 670 000 души с трайни увреждания над 18-годишна възраст, средно на месец.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама